La Comissió Europea acorda l'entrada d'Eslovènia a la zona euro i l'adhesió de Bulgària i Romania per a l'any 2007

La Comissió Europea (CE) ha proposat Eslovènia com a candidat per entrar a la zona euro l'any 2007. Per contra, l'executiu comunitari ha decidit deixar de moment fora de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) Lituània, ja que la seva inflació supera des de l'any 2005 el valor de referència, establert en un 2,6%. <br>L'òrgan que presideix José Manuel Durão Barroso han acordat mantenir l'1 de gener del 2007 com a data per a l'adhesió de Bulgària i Romania. Aquesta data es podria posposar un any si aquests dos estats no avancen en aspectes com la lluita contra la corrupció i el crim organitzat o la reforma de la justícia.<br><br>
La Comissió Europea acorda l'entrada d'Eslovènia a la zona euro i l'adhesió de Bulgària i Romania per a l'any 2007
Brussel·les

La Comissió Europea acorda l'entrada d'Eslovènia a la zona euro i l'adhesió de Bulgària i Romania per a l'any 2007

La Comissió Europea (CE) ha proposat Eslovènia com a candidat per entrar a la zona euro l'any 2007. Per contra, l'executiu comunitari ha decidit deixar de moment fora de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) Lituània, ja que la seva inflació supera des de l'any 2005 el valor de referència, establert en un 2,6%.
L'òrgan que presideix José Manuel Durão Barroso han acordat mantenir l'1 de gener del 2007 com a data per a l'adhesió de Bulgària i Romania. Aquesta data es podria posposar un any si aquests dos estats no avancen en aspectes com la lluita contra la corrupció i el crim organitzat o la reforma de la justícia.

Actualitzat
Segons un informe aprovat aquest dimarts per la Comissió Europea, Eslovènia ha arribat a un nivell de convergència econòmica sostenible amb la resta de països membres. A més, Eslovènia ha suprimit de la seva legislació els punts incompatibles amb la normativa comunitària. El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, ha destacat la tasca el govern eslovè i ha afegit que aquest país ha d'accelerar els preparatius per instaurar una transició progressiva que inclogui mesures per evitar increments injustificats de preus.

Pel que fa a Lituània, la CE considera que malgrat que compleix tots els criteris de convergència econòmica del Tractat de Maastricht, des del 2005 té un inflació superior al 2,6% de referència, inflació que previsiblement continuarà augmentant. Joaquín Almunia ha valorat positivament la seva evolució econòmica lituana i ha destacat que aviat podrà reunir totes les condicions per entrar a la zona euro.

La possible entrada d'Eslovènia a l'eurozona ha de debatre's al Parlament Europeu i en la reunió de caps d'estat i de govern, el Consell Europeu, previst pel proper mes de juny. L'última paraula la té l'Ecofin, la reunió dels ministres de Finances dels 25, que es trobaran el mes de juliol vinent.

La CE també ha acordat mantenir l'1 de gener del 2007 com a data d'entrada de Bulgària i Romania a la Unió Europea. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha dit que "la possibilitat d'estar preparats l'1 de gener del 2007 és factible, però correspon als dos països emprendre accions decisives al mateix temps que la Unió Europea ha d'enviar un senyal clar que està disposada a complir les promeses".

Els informes anuals d'avaluació d'aquests dos països demostren que s'han reduït els aspectes preocupants. Tot i això, Bulgària i Romania han de continuar la reforma de la justícia i desenvolupar iniciatives en la lluita contra el tràfic d'ésser humans i la corrupció. Han de crear polítiques per afavorir la inclusió de la minoria gitana, el benestar dels nens i de les persones amb malalties mentals. A nivell econòmic han de controlat el dèficit, la rigidesa del mercat laboral i la gestió dels pagaments de la Política Agrària Comuna.