El candidat opositor de Veneçuela Henrique Capriles.
El candidat opositor de Veneçuela Henrique Capriles. (Foto: Reuters)
Caracas

La Comissió Electoral de Veneçuela auditarà el 100% dels vots de les eleccions

Després de quatre dies de tensió, el Consell Nacional Electoral de Veneçuela ha anunciat que accepta la petició del candidat opositor Henrique Capriles i ha autoritzat una auditoria del 100% dels vots de les eleccions de diumenge passat.

RedaccióActualitzat
Després de quatre dies de tensió, el Consell Nacional Electoral de Veneçuela ha anunciat que accepta la petició del candidat opositor Henrique Capriles i ha autoritzat una auditoria del 100% dels vots de les eleccions de diumenge passat, una reivindicació que l'oposició del país ja va fer des de la mateixa nit de les eleccions. "Hem acordat ampliar l'auditoria de verificació ciutadana en la seva fase 2 amb una auditoria sobre el 46% de les caixes que no van ser auditades el dia d'elecció", ha anunciat la presidenta del CNE, Tibisay Lucena. La decisió, ha justificat Lucena, ve d'"una situació evidentment particular" que "en cap cas s'ha d'interpretar com un escrutini".

El resultat electoral va donar una diferència molt ajustada entre Nicolás Maduro i Capriles, de 272.000 vots, deixant un resultat de 50,78% a 48,95%. Les protestes dels opositors van causar 7 morts i han dividit el país. Capriles ha celebrat la decisió: "Nosaltres, aquí, el comandament Simón Bolívar, acceptem el que el Consell Nacional Electoral ha anunciat al país". "Amb això estem on volem", ha afirmat un Capriles que ha felicitat el poble veneçolà: "Aquesta ha estat una lluita heroica, una lluita espiritual, una lluita per la veritat i cal veure tots els obstacles que tots els veneçolans han esquivat i han vençut". Capriles ha explicat que es revisaran 12.000 caixes, 400 per dia, i per tant el recompte encara trigarà uns dies.

El líder de l'oposició ha tornat a responsabilitzar Maduro dels incidents al país arran de les eleccions. També l'ha acusat de mentir i de perseguir "servidors públics" per tractar d'intimidar després del resultat de les eleccions de diumenge.

Mentrestant, Nicolás Maduro, que és al Perú, on participa en una reunió d'estats sud-americans, ha atacat Capriles assegurant que ha parat "un cop d'Estat" i que a Veneçuela no hi ha oposició sinó una "conspiració permanent". "Avui tenim pau perquè nosaltres hem actuat amb serenitat, amb fermesa i amb un sentiment d'amor a la pàtria molt gran", ha dit Maduro, El president electe també ha denunciat que "els atacs fascistes es mantenen".

Maduro ha convocat aquest dissabte una "gran mobilització" als carrers de Caracas en el seu jurament de càrrec, que acabarà amb una desfilada militar. Capriles, en aquest sentit, ha demanat als seus seguidors que quan Maduro sigui investit escoltin salsa.
Anar al contingut