La comissió d'investigació sobre la gestió urbanística del mandat de Trias preveu enllestir conclusions al juny del 2018

ACN Barcelona.-La comissió d'investigació sobre la gestió urbanística del mandat de Xavier Trias preveu enllestir les seves conclusions al juny del 2018, segons ha explicat el seu president, Santiago Alonso, tot just a l'inici de la primera sessió de compareixences, que han servit per explicar informes i auditories que ja s'havien fet públics. Aquests treballs apunten una sèrie de presumptes irregularitats que es van produir a Barcelona Regional, amb l'extinent d'alcaldia Antoni Vives al capdavant. El regidor del Grup Demòcrata Jordi Martí ha denunciat un intent de "tacar" la gestió de Trias i ha defensat "la bona gestió global" realitzada, tot i que "hi hagi coses que no s'hagin pogut fer del tot bé en l'àmbit administratiu". També el PSC, en boca de Dani Mòdol, ha criticat una "certa obsessió" del seu soci, BComú, per "buscar allà on potser no hi ha res" per acusar l'anterior govern.

La creació d'aquesta comissió es va aprovar el passat mes de maig a iniciativa de Cs. Tots els grups hi van votar a favor excepte el Grup Demòcrata, que s'hi va abstenir. Jordi Martí ha aprofitat per recordar que la pròpia fiscalia ha arxivat la majoria de qüestions que apuntava l'informe de l'Ajuntament, i només manté oberta una querella per dues contractacions concretes de dues persones. La comissió no només avaluarà BR, sinó també la presumpta relació de BIMSA amb el finançament de CDC.Per la seva part, el tinent d'alcaldia Jaume Asens, ha demanat començar aquesta comissió amb una "mirada neta, sense tenir una idea preconcebuda", per tal d'esclarir si Barcelona Regional va funcionar correctament a l'hora de fer adjudicacions i contractes i si es van produir irregularitats. Des de Cs, Carina Mejías ha assegurat que hi ha "evidències" sobre contractacions irregulars a BR i contractes externs "injustificats per més d'un milió d'euros". Tant ERC com el PPC han lamentat que la comissió es circumscrigui a la gestió entre el 2011 i el 2015, i no vulgui avaluar la gestió prèvia. En tot cas, el republicà Jordi Coronas ha opinat que sembla evident que la gestió dels projectes internacionals de BR "no es va fer de manera correcta i que es van contractar persones que no han treballat mai". El popular Javier Mulleras ha constatat que Barcelona Regional és una "caixa negra" que no està sotmesa a cap control per part de l'Ajuntament. De fet una de les compareixents, la interventora delegada del consistori, Carme Torres, ha confirmat que es tracta d'un ens que està fiscalitzat per la intervenció general de l'Ajuntament perquè no és una societat majoritàriament de capital municipal. María José Lecha, de la CUP, ha constatat que "l'entramat d'empreses i consorcis que envolta l'Ajuntament dona peu a una opacitat que a vegades és molt difícil de controlar".En les propers sessions es demanaran les compareixences de les persones al·ludides, com el mateix Antoni Vives, però no tenen cap obligació de participar-hi.

Anar al contingut