Madrid

La comissió del Valle de los Caídos elaborarà en 5 mesos un informe que pugui assumir "qualsevol govern"

La comissió d'experts que té a les seves mans el futur del Valle de los Caídos, presidida pels catedràtics Virgilio Zapatero i Pedro González-Trevijano, ha celebrat aquest dilluns la seva primera reunió amb l'objectiu d'elaborar en el termini de cinc mesos un informe que "pugui ser assumit per qualsevol govern". Això ho ha dit el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, que ha explicat que la Conferència Episcopal ha decidit no participar en la comissió d'experts.

Actualitzat
La comissió, adscrita al Ministeri de la Presidència i composta, a més de pels dos presidents, per un secretari i deu vocals de diferents professions, ha començat a estudiar la documentació que es troba en poder del govern sobre la basílica del Valle de los Caídos per, basant-se en la llei de memòria històrica, "transformar" aquest lloc perquè sigui un espai de "reconciliació en el millor esperit de la transició".

En una compareixença davant els mitjans de comunicació, Jáuregui ha subratllat que la comissió està "molt legitimada" i ha anunciat que el seu treball en aquests cinc mesos es durà a terme "en la intimitat". El ministre ha remarcat que el govern no qüestiona que es mantingui en el futur el culte al Valle de los Caídos, ni tampoc -com reclamen algunes associacions de víctimes- eliminar la gran creu que presideix el temple.

Entre els assumptes sobre els quals s'hauran de pronunciar els experts, el ministre ha citat la proposta d'una "simbologia que dignifiqui" les més de 33.000 persones que hi ha enterrades, donant una resposta a les famílies que han demanat l'exhumació dels cadàvers, tot i que ha reconegut que els informes pericials desaconsellen aquest tipus d'intervencions.

També s'ha referit a la intenció del govern, d'acord amb la llei de memòria històrica, de convertir el Valle de los Caídos en un lloc de recerca que "reflecteixi la veritat" encara que "sense pretensió venjativa o de confrontació", de manera que es converteixi en un "lloc viu" visitat amb objectius educatius o culturals. Per això, ha afegit, la comissió ha de determinar què fer amb la iconografia d'"exaltació" del bàndol guanyador de la Guerra Civil per no ser "compatible" amb la transformació del Valle de los Caídos en un lloc per a la memòria col·lectiva.


Els bisbes es desvinculen del pla del govern per al Valle de los Caídos

L'"esperit de consens" que, segons Jáuregui, ha motivat l'elecció dels components de la comissió ha estat ressaltat també per Virgilio Zapatero i Pedro González-Trevijano. Aquest últim ha destacat que tots els membres de la comissió són persones "decents i competents" i que no tenen "idees preconcebudes". Virgilio Zapatero ha explicat que la comissió s'ha donat un termini de 15 dies per estudiar tota la documentació remesa pel govern, i que la intenció dels seus membres és crear grups de treball segons les especialitats. "Es tracta d'una dignificació de tots els espanyols cap a tots els espanyols", ha insistit. Jáuregui també ha explicat que la Conferència Episcopal, a través del seu president, Antonio María Rouco Varela, ha decidit "a última hora "no participar en la comissió d'experts, de manera que finalment no s'ha inclòs l'arquebisbe emèrit de Pamplona i Tudela Fernando Sebastián.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut