Manifestants davant la Puerta del Sol de Madrid. (Foto: ACN)
El centenar de manifestants han demanat l'anul·lació del judici a Lluís Companys.
Madrid

La Comissió de la Dignitat reclama a Madrid l'anul·lació del judici a Lluís Companys

Més d'un centenar de persones, amb estelades i banderes republicanes, s'han concentrat aquest dissabte al migdia davant la Puerta del Sol de Madrid per demanar la nul·litat del procés que va condemnar a mort el president Companys. Convocats per la Comissió de la Dignitat, els concentrats han cridat en favor de la República i han deixat clar que el crim contra Lluís Companys va ser un crim contra la humanitat. L'acte s'emmarca en la commemoració del 70è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys.

Actualitzat
La Comissió de la Dignitat ha triat la Puerta del Sol de Madrid perquè és en aquest indret on durant la dictadura franquista hi havia la Direcció General de Seguretat de l'Estat, on fa 70 anys va estar detingut i va ser torturat Lluís Companys. Actualment, aquest edifici és la seu de la presidència de la Comunitat de Madrid, des d'on s'ha negat la possibilitat de fer l'acte d'homenatge a l'interior de l'immoble, de manera que l'acte s'ha hagut de traslladar al carrer.

Pep Cruanyes, el president de la Comissió per la Dignitat, ha demanat a l'estat espanyol que faci els deures respecte a la memòria del president Companys i ha afegit que "no és suficient" declarar il·legítima la sentència sinó que s'ha de treballar per aconseguir-ne l'anul·lació. Cruanyes ha reivindicat l'anul·lació del procés de Companys fent referència al decret de la Fiscalia que establia que no calia anul·lar els judicis perquè la llei de la memòria històrica ja declara il·legítimes les sentències de la dictadura i la Guerra Civil.

L'acte, al qual han assistit representants de CiU i d'ERC, s'ha tancat amb un minut de silenci, una ofrena floral i amb la lectura d'un manifest per part de l'escriptor Ignasi Riera
amb què s'ha deixat clar que el crim contra Lluís Companys va suposar un crim contra la humanitat.
Anar al contingut