Lisboa

La coalició de Passos Coelho torna a guanyar a Portugal però sense majoria absoluta

Els socialistes d'António Costas, que es presentaven amb un discurs contra les retallades, es queden amb poc més del 32% dels vots

RedaccióActualitzat

La coalició governamental de centredreta (PSD-CSD) obté una còmoda victòria i revalida el mandat del primer ministre Pedro Passos Coelho. Aconsegueix gairebé el 39% dels vots.

El Partit Socialista d'António Costa es queda amb poc més del 32% dels vots.

Portugal celebrava eleccions per renovar els 230 diputats del Parlament. Gairebé deu milions de portuguesos podien votar en uns comicis que s'han convertit en un plebiscit a les polítiques d'austeritat imposades pel rescat de la Unió Europea. S'hi presentaven 13 partits i tres coalicions.

Els grans derrotats de la nit són, doncs, els socialistes, amb António Costa al capdavant, fins fa pocs mesos els favorits, amb un discurs contra les retallades i l'austeritat de l'actual executiu. Però el centredreta ha recuperat molts vots a la recta final de campanya, advertint que la tornada dels socialistes podria portar novament el país a la fallida i a un nou rescat.

Costa ja ha reconegut la derrota i ha descartat, de moment, fer pactes amb els partits més a l'esquerra.

Passos Coelho ha qualificat d'"inequívoc" el triomf de la coalició que lidera, però ha reconegut que no han aconseguit arribar a la majoria suficient per fer un govern estable.

Creixement macroeconòmic

La coalició conservadora ha estat l'encarregada d'aplicar unes importants retallades per complir amb les condicions del rescat que es va pactar quan governava el Partit Socialista.

L'economia del país torna a créixer, però el preu que s'ha pagat és molt alt. Una bona part de la població s'ha empobrit. S'ha apujat l'IRPF, l'IVA de molts productes ha arribat al 23%, les autopistes són ara de peatge i s'han de pagar les visites al metge i a urgències. Mig milió de persones, la majoria joves, han emigrat del país per falta d'oportunitats.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut