Sanà

La coalició àrab anuncia la fi de l'ofensiva al Iemen i diu que ara és l'hora del diàleg

Tant els Estats Units com l'Iran celebren la decisió, però tres setmanes de bombardejos han deixat la població en una situació crítica

RedaccióActualitzat

Punt final a la campanya de bombardejos contra els rebels xiïtes al Iemen. A petició del govern iemenita, la coalició liderada per l'Aràbia Saudita ha posat fi aquesta mitjanit a l'operació militar, "Tempesta Decisiva", que ha durat tres setmanes, i ha anunciat una nova fase d'intervenció més política, que ha de tenir com a desenllaç una solució pacífica. 

Els houthis ja no suposen una amenaça per a la població civil, ni per als països veïns, anunciava aquesta nit un portaveu militar saudita. I hi afegia que ara comença una segona fase d'actuació, batejada com "El Retorn de l'Esperança", per protegir els civils i, sobretot, trobar una solució política que pacifiqui el país.

Des de Riad, el president iemenita a l'exili ha agraït el suport militar que ha rebut de la coalició de països àrabs. Els Estats Units, per la seva banda, han celebrat la fi dels bombardejos i l'Iran també ho ha valorat com un pas endavant. 

Però els bombardejos i els enfrontaments han deixat el país més pobre del món àrab a la vora del col·lapse. Prop de 1.000 morts i 3.400 ferits en tres setmanes. I amb una situació humanitària gravíssima, que ha obligat milers de persones a fugir.

La campanya de bombardejos va començar fa gairebé un mes per defensar la legitimitat del president Hadi. Hadi havia quedat sense poder davant l'avanç dels rebels houthis, que van prendre el control de la capital, Sanà, i d'importants zones del país. El president iemenita es va haver d'exiliar i la situació de desgovern va fer escalar la lluita entre les faccions lleials al president i les milícies xiïtes houthis. La intervenció de la coalició de països àrabs ha tensat les relacions entre l'Iran, la principal potència xiïta, que dóna suport als houthis, i l'Aràbia Saudita, l'altra potència a la zona, de domini sunnita.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut