Un assortidor de benzina
Un assortidor de benzina
Barcelona

La CNE obre un expedient informatiu a les petroleres per l'anomenat "efecte dilluns"

La Comissió Nacional de l'Energia (CNE) ha fet públic un informe en què analitza els preus dels combustibles entre diumenge, dilluns i dimarts. L'anàlisi mostra que el segon semestre de 2012 hi ha variacions de preus que arriben als tres cèntims per litre. La CNE ha obert un expedient informatiu per aclarir l'increment.

RedaccióActualitzat
La Comissió Nacional de l'Energia (CNE) ha acordat obrir un expedient informatiu a les petroleres per l'anomenat "efecte dilluns". La comissió ha fet públic aquest dijous un informe en què analitza els preus dels combustibles entre diumenge, dilluns i dimarts. L'anàlisi es va fer cada setmana des de 2007 fins els 2012. Les conclusions són que en el segon semestre del 2012 "existeixen comportaments  indicadors de pràctiques que alteren el funcionament del mercat de la distribució minorista de carburants".

L'informe aprecia una diferència de preus a més del 70% dels dilluns de 2012 respecte al diumenge. En alguns casos, aquesta diferència arriba fins a 3 cèntims d'euro per litre. Aquesta rebaixa desapareixia el dimarts, quan el preu tornava als valors de diumenge.

L'anomenat "efecte dilluns" es va anar intensificant al llarg de l'últim trimestre del 2012 tant a la benzina 95 com al gasoil A, després de l'anunci del govern sobre l'adopció de mesures dirigides a millorar la competitivitat del sector.

"De l'anàlisi es desprèn que aquesta evolució no es justifica per un comportament similar de les cotitzacions  internacionals de referència per a benzina i gasoil". Davant d'aquesta situació, la CNE ha optat per obrir un expedient i poder determinar així la causa d'aquesta variació en els preus i identificar quins operadors poden estar sent responsables.
Anar al contingut