Madrid

La classe política ja és la tercera preocupació dels espanyols, segons el CIS

La classe política en general i els partits polítics en particular són ja el tercer problema de la ciutadania, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Al novembre la classe política un 16,6% dels entrevistats la van citar com un problema: 3,3 punts més respecte al mes anterior. L'enquesta, elaborada al novembre, indica que el 78,4% dels espanyols tenen en l'atur el primer maldecap, mentre que els problemes econòmics en general són al segon lloc amb un 45%. Un 73% dels enquestats, a més, creu que la situació econòmica espanyola és dolenta o molt dolenta.

Actualitzat
La primera preocupació dels espanyols torna a ser la desocupació, que amb un 78,4% de respostes, 5 punts més que a l'octubre, aconsegueix el rècord de l'última dècada. Al juliol del 1998, amb José María Aznar a La Moncloa, la preocupació per l'atur es va situar en el 81%. Abans, a mitjans dels anys vuitanta, quan es va crear el CIS i governava el socialista Felipe González, l'atur va arribar a marcar màxims del 94%.

Com passa ininterrompudament des del setembre del 2008, el segon lloc és per als problemes econòmics en general, en aquesta ocasió amb gairebé el 46% de respostes. El treball de camp del sondeig -que té un marge d'error de més/menys 2%- es basa en 2.490 entrevistes personals i domiciliàries realitzades en 237 municipis de 49 províncies entre el 2 i el 9 de novembre.

En aquelles dates, la gestió del govern estava centrada a resoldre el segrest del tonyinaire basc "Alakrana" en aigües de l'Índic, ja que el dia 5 s'havia anunciat el fals desembarcament de tres dels mariners, mentre que el PP afrontava una nova crisi interna per la presidència de Caja Madrid i l'expulsió del número 2 del PP valencià, Ricardo Costa, arran del "cas Gürtel".

Tots aquests afers han fet augmentar, segons els resultats del CIS, la inquietud que la classe política genera entre els espanyols. Fa un any aquest assumpte només sumava un 7% de les al·lusions en les enquestes. Els partits polítics van superar per primera vegada en els últims anys el 10% de mencions al març passat, en el setè lloc; a l'abril va baixar fins al 8,8%, per després recuperar el 10%. Al juny i juliol van conquerir la cinquena posició i en el baròmetre del setembre es van quedar a la sisena, amb un 12% de respostes.

Immigració i terrorisme, la quarta i la cinquena preocupació

El fet que la preocupació per la classe política hagi escalat un altre lloc, fins al tercer, deixa la immigració com a quart problema (13,7%), seguida del terrorisme (13,1%) i en sisè lloc la inseguretat ciutadana, que s'anota un 11,4% de referències. 

A més, entre l'octubre i el novembre va pujar cinc punts la preocupació per la "corrupció i el frau", que va ser citada per un de cada deu entrevistats, i es va col·locar en el setè lloc de la llista, només una dècima per sobre de l'habitatge (10,3%). Amb un 3,6% de mencions, apareix l'apartat que els ciutadans dediquen al "govern, els polítics i els partits".

En la relació de problemes que afecten personalment els entrevistats no es produeixen canvis. Les mencions a l'atur, que pugen cinc punts respecte a l'octubre, arriben al 42,4%. La segueixen per aquest ordre els problemes econòmics, l'habitatge i la inseguretat ciutadana.

Sis de cada deu veu malament la situació política

Pel que fa a la situació política, sis de cada deu la veuen "malament" o "molt malament", davant del 36,8% que la definia així fa just un any, i només el 5,4% la considera "bona" o "molt bona". Aquest últim percentatge estava en el 16% al novembre del 2008. El 23,6% augura que d'aquí a dotze mesos la situació política serà encara pitjor, mentre que gairebé el 12% pronostica el contrari.
Anar al contingut