Oviedo

La ciutat de Berlín, guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de la concòrdia

La ciutat de Berlín, en el vintè aniversari de la caiguda del Mur, ha estat guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de la concòrdia. La candidatura de la capital alemanya fa referència a la representació material de l'anomenat "teló d'acer", el símbol mundial de la guerra freda entre el 1961 i el 1989. La ciutat, dividida en quatre sectors sota el control dels aliats i de la Unió Soviètica, es va convertir en seu permanent de l'enfrontament ideològic entre l'Est i l'Oest.

Actualitzat
Les candidatures de l'Organització Internacional del Treball del sacerdot jesuïta Kike Figaredo i del reporter iranià Maziar Bahari han arribat també a les deliberacions finals del jurat. La de Berlín, que ha estat finalment la guanyadora, l'havien proposat els eurodiputats Martin Schulz, Íñigo Mésdez de Vigo i Andrew Duff, a més de l'espresident del parlament Europeu Enrique Barón.

En l'acte, el jurat destaca que amb el guardó, es vol simbolitar "tant els que, amb la pèrdua de la vida o la llibertat, van lluitar de manera directa per superar-ho, com els milions de ciutadans que van ser capaços de construir, sobre les cicatrius de la divisió, una societat oberta, acollidora i creativa".

També ressalta que Berlín "ha estat un nus de concòrdia en el cor d'Alemanya i d'Europa, que contribueix a l'entesa, la convivència, la pau i la llibertat al món".
Anar al contingut