La citació als alcaldes pel referèndum crida l'atenció de la premsa internacional

RedaccióActualitzat

L'ordre del fiscal general de l'Estat als fiscals catalans d'interrogar els més de 700 alcaldes que s'han mostrat disposats a facilitar el referèndum de l'1 d'octubre està cridant l'atenció de la premsa internacional.

A França, el diari "Le Monde" titula: "Les autoritats espanyoles multipliquen les advertències abans del referèndum català de l'1 d'octubre", mentre que el setmanari de referència, "L'Express", explica que "la batalla pel referèndum continua davant la justícia", i destaca que el fiscal general ha ordenat prioritzar els ajuntaments més grans.

La cadena de notícies "Abc" dels Estats Units també se n'ha fet ressò, remarcant que aquesta decisió de la fiscalia significa una "pujada de les apostes" entre les autoritats espanyoles i els partidaris de la independència de cara al referèndum, en "un enfrontament cada vegada més intens".

Per la seva banda, el diari econòmic nord-americà "Financial Times" ha generalitzat dient que "Els alcaldes de Catalunya han estat amenaçats de ser processats" per participar en la preparació d'un referèndum "que Espanya diu que és il·legal":

 

El diari italià "La Repubblica" destaca que aquests alcaldes s'han activat pel referèndum i ara "s'arrisquen a anar a la presó". I l'escocès "The Scotsman" ha recollit les declaracions d'aquest dimecres de Mariano Rajoy, dient als ciutadans que rebin notificacions perquè s'encarreguin de les meses del referèndum que no hi vagin perquè és "absolutament il·legal".

Pel que fa als digitals, el més important dedicat a política internacional, "Politico", explica a la seva versió europea que els alcaldes poden ser acusats per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. També destaca que la setmana passada tots els alcaldes van rebre una carta de Puigdemont i Junqueras demanant-los col·laboració per organitzar el referèndum.

Altres reaccions internacionals a la notícia

A banda dels mitjans, també personalitats rellevants de l'àmbit dels drets humans, les lluites civils i la política s'estan referint a aquesta decisió de la fiscalia. És el cas d'Andrew Stroehlein, el responsable de comunicació de Human Rights Watch a Europa, que s'ha preguntat a Twitter si la fiscalia té de debò la intenció de detenir centenars d'alcaldes a favor del referèndum:

 

També l'activista de Wikileaks Julian Assange s'hi ha referit a Twitter, enllaçant a la versió en anglès de la notícia del digital El Nacional:

 

L'exdiputat del Partit Nacionalista Escocès George Kerevan ha enllaçat amb la web Catalan News afirmant que "la repressió antidemocràtica continua a Espanya":


 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut