Fotografia sense datar cedida per la NASA.
Fotografia sense datar cedida per la NASA. (Foto: EFE)
Varsòvia

La Cimera sobre el Clima acaba a Varsòvia amb un modest acord en què les nacions perfilen un full de ruta sobre la reducció d'emissions el 2015

Els prop de 200 països participants en la Conferència del Clima de Nacions Unides a Varsòvia han aconseguir arribar a un acord d'última hora que, encara que modest, perfila un full de ruta cap al pacte global i vinculant sobre reducció d'emissions el 2015.

RedaccióActualitzat

Els prop de 200 països participants en la Conferència del Clima de Nacions Unides a Varsòvia han aconseguit arribar a un acord d'última hora que, encara que modest, perfila un full de ruta cap al pacte global i vinculant sobre reducció d'emissions el 2015.

L'últim punt a tancar després de negociacions maratonianes ha estat el referit al mecanisme d'ajuda per reparar les pèrdues i danys que pateixen les nacions més vulnerables a les anomalies climàtiques com huracans o inundacions. Aquest ha estat un dels tres punts més rellevants dels que s'han discutit durant les dues últimes setmanes.

Pel que fa a la reducció d'emissions, el text consensuat per les delegacions substitueix la paraula "compromisos" per a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle establerts a nivell nacional pel terme, més descafeïnat, de "contribucions", cosa que no satisfà les expectatives inicials de la Unió Europea, però que acontenta gran part de països en vies de desenvolupament, especialment, a l'Índia i la Xina.

La comissària europea d'Acció pel Clima, Connie Hedegaard, ha reconegut la dificultat per arribar a un acord durant la cimera, però també ha destacat la importància d'haver consensuat un calendari perquè els països presentin els seus objectius de reducció d'emissions abans de la COP21 de París, el 2015, i perquè tots els estats contribueixin a aquest esforç. No obstant això, la Unió Europea presentarà els seus propis compromisos de reducció d'emissions abans, al gener de l'any vinent.

Tot i que menys del que molts esperaven, aquest acord, essencial per aconseguir avenços en la lluita contra el canvi climàtic, permet perfilar un full de ruta cap a l'acord definitiu que s'hauria d'assolir en la cimera de 2015 i que entrarà en vigor a partir del 2020. Fins ara, l'única mesura concreta que havia sortit de la COP19 després de dues setmanes de negociació era la d'incloure nous mecanismes per protegir els boscos tropicals, frenar la desforestació i augmentar l'absorció de diòxid de carboni.

Les delegacions també han acordat el desbloqueig d'un altre dels tres grans temes en aquesta cimera, la qüestió del finançament a llarg termini de mesures contra el canvi climàtic, amb una crida als països desenvolupats per assolir la mobilització de 100.000 milions de dòlars per 2020 a partir de fons públics i privats.

Anar al contingut