Hèlsinki

La cimera d'Hèlsinki aprova una declaració que aposta pel diàleg de civilitzacions per atacar les arrels del terrorisme

La cimera ASEM entre els 25 estats de la Unió Europea i tretze països asiàtics que s'ha celebrat a Hèlsinki, a Finlàndia, ha aprovat una descafeïnada declaració que assegura que el diàleg de civilitzacions és essencial per atacar les arrels del terrorisme. Coincidint amb el cinquè aniversari dels atemptats de l'11-S als Estats Units, els caps d'estat i de govern de la cimera han fet un minut de silenci en record de les víctimes. A la trobada, la cooperació econòmica ha quedat desbancada com a tema central de la cimera pel terrorisme.

Actualitzat

Molts somriures a la foto final de la trobada han amagat les escasses crítiques per la violació dels drets humans en alguns països asiàtics. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha entrevistat amb el primer ministre xinès, Wen Jiabao, entre altres dirigents asiàtics, aprofitant la cimera Àsia-Europa. El seu homòleg de Singapur ha estat un altre dels líders amb qui Zapatero ha parlat bàsicament de negocis.

No obstant, la cooperació econòmica ha quedat en un segon pla i s'ha imposat el discurs conciliador i ben intencionat contra el terrrorisme. Els 38 caps d'estat i de govern han guardat un minut de silenci per les víctimes de l'11-S amb motiu del cinquè aniversari dels atemptats.

A la tarda, han tancat la trobada amb una declaració que assegura que el diàleg de civilitzacions és essencial per atacar les arrels del terrorisme.

Malgrat que els 38 països reunits a Finlàndia han fet seva la proposta de Zapatero d'una aliança de civilitzacions, el president espanyol ha abandonat precipitadament la cimera -en un gest sense precedents- sense adreçar-se a la premsa ni fer cap declaració amb motiu de l'11-S. Precisament, la jornada de diumenge va estar centrada en la lluita contra el terrorisme i els països van coincidir en el fet que la millor manera de garantir la seguretat és la cooperació internacional, amb el protagonisme de les Nacions Unides. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va demanar un especial suport a les víctimes del terrorisme.

Zapatero parlarà a Alemanya, on s'entrevistarà amb la cancellera Merkel per parlar de l'espinós contenciós sobre l'opa d'E.ON sobre Endesa.

La cimera ASEM s'ha clausurat amb l'aprovació d'un comunicat de la presidència i una declaració conjunta sobre el canvi climàtic i d'un altre document sobre el futur de l'ASEM, en què es convida països d'Europa (Romania i Bulgària) i l'Àsia (l'Índia, el Pakistan i Mongòlia) a sumar-se a aquest procés.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut