Barcelona

La cimera del clima de Barcelona acaba sense cap acord vinculant

La cimera de Barcelona, prèvia a la Conferència de Copenhagen sobre el canvi climàtic, acaba sense cap acord vinculant. Aquest dijous, el delegat nord-americà ja va confirmar que no ratificaran cap compromís mundial fins que no tinguin una llei a escala nacional. De tota manera, va apuntar que, possiblement, a la capital danesa s'arribarà a un acord polític per articular el protocol que ha de substituir el de Kyoto a partir del 2012. L'ONU, en canvi, és més pessimista i creu que a Copenhaguen no hi haurà acord i que caldrà, com a mínim, un any més de negociacions.

Actualitzat
Els delegats de l'ONU a la cimera climàtica de Barcelona han advertit que la firma d'un acord definitiu sobre el canvi climàtic no s'aconseguirà durant la cimera de Copenhaguen al desembre, com estava previst, sinó que requerirà un any més. "Queda un munt de feina per fer", ha dit a Barcelona el cap de la delegació del Comitè Europeu, Artur Runge Metzger.

La majoria de països implicats en les negociacions creuen també que a la cimera de Copenhaguen no es podrà firmar cap acord "legalment vinculant" i que, com a molt, es podrà concretar un acord polític en forma de declaració.

John Ashe, que presideix les negociacions per acordar un pacte que substitueixi l'actual Protocol de Kyoto, ha dit que si no s'aconsegueix un acord al desembre, com ell hauria preferia, els negociadors hauran d'acabar la tasca a Bonn al mes de maig, com va ocórrer el 2000. "Ho vam fer abans, podem tornar-ho a fer", ha dit.

Els ecologistes protesten a l'estàtua de Colom

Justament, les ONG han demanat a les potències mundials, especialment als Estats Units, un compromís ferm a Copenhaguen per salvar el planeta. Ho han fet des de l'estàtua de Colom de Barcelona, on una vintena d'activistes de Greenpeace han despenjat dues pancartes. Al dit índex del Cristòfor Colom han penjat un cartell amb l'explícit eslògan de "Canvi climàtic, qui en té la culpa?".
Anar al contingut