La cimera del clima busca un nou Protocol de Kyoto

Amb la presència del president mexicà, Felipe Calderón, encapçalant el fòrum ha començat la Cimera del clima. Durant dotze dies 200 països debatran a Cancún, a Mèxic, la redacció d'un tractat vinculant de lluita contra el canvi climàtic que substitueixi el Protocol de Kyoto. El dia 6 s'intensificaran les negociacions amb la presència dels principals líders polítics. Amb tot, és difícil que la trobada aprovi un protocol internacional que serveixi per donar continuïtat al de Kyoto (que caduca el 2012). Tota l'atenció estarà centrada en la Xina i els Estats Units, primer i segon principals emissors mundials de CO2 a l'atmosfera.

Actualitzat
Comença a mig gas la 16a conferència del canvi climàtic a Cancún (Mèxic). La trobada hauria d'aprovar un tractat vinculant que substitueixi el Protocol de Kyoto que caduca el 2012. Hi participen prop de 200 governs. Seran dotze dies d'intenses negociacions per embastar, d'una vegada, un tractat vinculant de lluita contra el canvi climàtic que substitueixi el Protocol de Kyoto. El plat fort no serà fins al dia 6, amb l'arribada dels principals líders polítics.

Amb tot el nivell dels acords que poden ser aprovats a Cancún sembla que seran molt modestos. Des del moviment ecologista confien que la Unió Europea faci a Mèxic el pas que no va gosar fer a Copenhaguen. És a dir, que es comprometin unilateralment a reduir d'un 30% les seves emissions de CO2 el 2020, en lloc d'un 20%, el seu compromís actual.

Fons verd d'ajuda al tercer món

En aquesta trobada també s'ha d'aprovar la creació i dotació econòmica del fons verd d'ajuda als països en desenvolupament afectats pel canvi climàtic, la concreció d'ajuts per lluitar contra la desforestació i la ratificació dels mecanismes d'informació i verificació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. A la reunió precedent, la de Copenhaguen, es va definir la creació del fons verd i es va apuntar que hauria de rebre cada any 30.000 milions de dòlars, i 100.000 milions de dòlars anuals a partir de l'any 2020. Ara s'hauria de concretar el mètode per recaptar i distribuir aquestes quantitats, destinades per exemple a transferir tecnologies netes dels països més rics al Tercer Món. Amb tot, no hi ha gaire esperança en aquesta edició perquè la situació econòmica internacional fa pensar que tampoc en aquesta ocasió es podrà firmar un acord sobre ajudes econòmiques.

L'atenció posada a la Xina i Estats Units

La Cimera de Cancún arriba amb l'atenció especialment centrada en allò que faran la Xina i els Estats Units, primer i segon principals emissors mundials de CO2 a l'atmosfera, per aquest ordre. De fet, els experts apunten que durant les pròximes dues setmanes la delegació dels Estats Units, pressionada per l'últim avenç electoral del Partit Republicà, renunciarà a adoptar cap compromís econòmic o de reducció de les emissions contaminants. Per la seva banda, els països emergents, amb la Xina al capdavant, tampoc mostraran cap interès en l'aprovació de compromisos que puguin desaccelerar-ne el creixement econòmic.

Darreres reflexions prèvies a la inauguració

Abans de la inauguració hi ha hagut temps perquè el Fons Mundial per la Natura (WWF) hagi demanat als participants, a través d'un comunicat, que recuperin "el temps perdut" i tracin un pla de rescat per al clima. Per l'organització no governamental, entre els reptes d'aquesta cita hi ha qüestions com la creació d'un programa de compromisos vinculants per salvar el planeta i els seus habitants de les conseqüències del canvi climàtic, i el reforç del caràcter multilateral de la cimera. Per això, l'organització ambientalista considera que les negociacions han de fixar pel període 2013-2017 un segon compromís del Protocol de Kyoto. A més, la cimera ha de servir per establir els elements clau en matèries com ara el mesurament d'emissions o la reforestació.

En aquest sentit, per col·laborar amb aquest procés de recuperació de les masses forestals, el Fòrum sobre Productes de Consum, l'organització que aglutina prop de 400 empreses de fabricació i venda de productes de consum com les multinacionals Coca-Cola i Carrefour, s'ha compromès a eradicar aquelles activitats relacionades amb la desforestació i a eliminar gradualment els gasos responsables de l'escalfament global. En el marc d'aquesta primera jornada, el fòrum ha promés treballar per aconseguir la desaparició de les pràctiques de desforestació abans de l'any 2020, ja que és l'origen del 17% dels gasos que causen l'efecte hivernacle.

Per altra banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprofitat l'inici de la conferència per recordar que més de 112.000 persones han mort a Europa víctimes de catàstrofes naturals provocades per causes meteorològiques en els darrers 20 anys, i ha posat com a exemple l'onada de calor registrada l'any 2003 i que va deixar 70.000 morts a tot el continent.

Temperatures mundials rècord


La cimera del clima arrenca amb temperatures mundials de rècord. El 2010 s'acabarà com un dels 3 anys més càlids, probablement el segon darrere del 1998. La marca d'aquest any serà 0,5 graus superior a la mitjana de 1961-1990 i 8 graus més que el 1900.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut