Barcelona

La cimera acorda intentar el referèndum pactat

Puigdemont manté la data de setembre del 2017, mentre que Colau demana més temps

RedaccióActualitzat

Partits i entitats acorden impulsar una campanya per intentar un referèndum pactat amb l'Estat el 2017. Ho han acordat a la cimera que s'ha fet aquest divendres a la tarda al Parlament, convocada per Carles Puigdemont, en què han participat partits polítics, agents econòmics, socials i també els "comuns", representats per Ada Colau.

Puigdemont: "Estem al voltant d'un comú denominador, un referèndum pactat"

El president de la Generalitat s'ha mostrat satisfet perquè la cimera ha constatat que el referèndum pactat amb l'estat és el comú denominador que uneix les forces sobiranistes i independentistes.

La cimera ha acordat començar una campanya per buscar suports al referèndum tant a l'Estat com a la resta d'Europa, i això es farà a través d'un manifest que pretén ser un punt de trobada de tots els defensors de la consulta.

Puigdemont, però, manté el compromís de fer el referèndum abans de finals de setembre, amb acord o sense.

El president de la Generalitat també ha anunciat la creació d'una comissió de seguiment formada per Joan Ignasi Elena, com a coordinador, Jaume Bosch, Carme Laura Gil, Itziar González, Carme Porta, Maite Arqué, Francesc de Dalmases i Francesc Pané.

 

Colau: "El pas ineludible és donar la veu a la ciutadania"

Ada Colau, per la seva banda, ha celebrat la convocatòria de la reunió, que ha aconseguit un consens ampli. L'alcaldessa de Barcelona creu que el pas ineludible és donar veu a la ciutadania. Colau aposta per un referèndum amb garanties. Creu que el 9-N va ser legítim, però, "si volem un referèndum, ha de ser un referèndum", "un altre 9-N no seria un referèndum", ha dit. I ha recordat que hi ha alcaldes fora de Catalunya que també el defensen, com l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

L'alcaldessa ha demanat que no es limiti amb terminis i calendaris la necessitat de trobar suports.

Colau ha celebrat que s'hagi creat un espai ampli on "l'element central no és la independència, sinó la defensa de la democràcia".

Junqueras: "Mai condicionarem la democràcia al fet que ens donin permís per poder defensar el dret a decidir"

El vicepresident Oriol Junqueras ha reiterat que Esquerra dóna suport a la proposta d'un referèndum acordat, però que en cap cas accepten que Catalunya necessiti permís de ningú per exercir la democràcia.

"És evident que quan algú coarta la democràcia, quan algú exigeix que sense el seu permís no es pot votar, és evident que nosaltres no podem pas renunciar a la democràcia i, per tant, convidem tots els demòcrates a sumar-se a la defensa de la democràcia i, per tant, del dret de vot", ha dit Junqueras.

Anna Gabriel

La líder de la CUP, Anna Gabriel, ha remarcat l'ampli acord perquè el referèndum es faci amb garanties. Ha explicat que han donat l'aval a la proposta de la campanya i també de la comissió de seguiment, que Gabriel ha celebrat que sigui paritària.

La líder de la CUP ha recordat el que ja ha dit en entrar: que la CUP no confia en la via pactada i, per tant, ha demanat que "quan es confirmi definitivament que la via pactada no existeix, demanem als altres que també ens segueixin acompanyant a nosaltres en aquest objectiu que es diu 'referèndum o referèndum'."

 

Abans de començar la cimera, el líder de l'ANC, Jordi Sánchez, s'ha referit a la data del judici a Mas, Ortega i Rigau que s'ha sabut avui:

"Nosaltres no creiem en casualitats. Avui, alguns han volgut tapar la cimera amb l'anunci de la data d'un judici."

Artur Mas també s'hi ha referit i ho ha considerat una aberració.

"Avui hem rebut una felicitació de Nadal especial, que és un judici per la via penal per l'any que ve per haver comès, sembla, un gran, gran delicte, que és haver escoltat la gent, haver posat les urnes i que la gent pogués votar."

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut