Nova York

La CIA espiava Bin Laden des del mes d'agost en un pis franc a prop de la seva residència a Abbottabad

L'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units espiava Bin Laden a Abbottabad, al Pakistan, des del mes d'agost. Segons publica el diari "The Washington Post", la CIA havia enviat un grup d'especialistes per vigilar tots els moviments del líder d'Al-Qaeda a la ciutat pakistanesa. L'operació va permetre fins i tot escoltar, via satèl·lit, algunes de les converses que mantenien els habitants de la casa de Bin Laden.

Actualitzat
La CIA va establir una base d'operacions a Abbottabad per fer una de les missions d'intel·ligència més delicades que ha dut a terme l'agència: espiar Bin Laden. Segons publica el diari "The Washington Post", l'espionatge nord-americà va tenir notícies de la localització del líder d'Al-Qaeda i va decidir establir un dispositiu de vigilància.

Des del mes d'agost, agents de la CIA es van establir a la població pakistanesa i van seguir tots els moviments de Bin Laden. Segons el rotatiu, que cita fonts oficials dels Estats Units, fins i tot es van poder captar converses que es produïen a l'interior de la casa.

Un cop feta la detecció i el posicionament, 24 hores abans de l'operació els agents van abandonar el pis franc per deixar via lliure a l'acció dels militars.

L'operació ha estat tan costosa que el desembre passat la CIA va haver d'adreçar-se al Congrés per demanar més fons.

Malestar pakistanès

L'operació contra Bin Laden es va dur a terme sense informar-ne les autoritats pakistaneses, un fet que ha obert una ferida al país. El govern pakistanès lamenta que el seu soci hagi perdut la confiança. Per contra, els militars pakistanesos han advertit als Estats Units que no toleraran més violacions del seu territori i que revisaran la cooperació militar entre els dos països.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut