Barcelona

La CEOE proposa traslladar a dilluns tots els festius intersetmanals tret de la Hispanitat, Nadal i Any Nou

Aquesta setmana de ponts i fins i tot "aqüeductes" festius ha fet revifar el debat sobre la necessitat de traslladar les festes de manera que no siguin tan traumàtiques per a la productivitat de les empreses. La CEOE ha posat sobre la taula una proposta concreta, per traslladar els festius intersetmanals als dilluns, i els sindicats diuen que estan oberts a la negociació.

TV3Actualitzat
El sector de les agències de viatge s'ha reconvertit i ara una bona part de la seva activitat es basa en l'assessorament i la seguretat dels viatges. L'escapada curta per un pont és el que més es ven a internet. Amb al nou model de negoci de les agències de viatges, la desaparició dels ponts no els afectaria tan directament. A més, hi hauria els mateixos festius, però passats a dilluns o divendres.

Des del comerç s'insisteix que qualsevol canvi ha de ser a dilluns. Això milloraria les condicions laborals del sector, ja que ells no poden gaudir de gaires ponts i no fan festa els dissabtes. Per tant, si alguns dilluns fossin festa, podrien tenir dos dies de descans seguits.

En la indústria és on més afecten els ponts entre setmana. En moltes empreses, els treballadors han arribat a acords per concentrar els festius. El sector calcula que obrir un dia de pont és un 30% més car. Segons el director de relacions laborals de Foment del Treball, Xavier Ibars, està comprovat que els treballadors rendeixen menys si l'endemà tenen festa. També s'ha de tenir en compte el cost energètic de la posada en marxa de tota la maquinària.

En un futur pròxim, per Tots Sants, les flors es podrien portar als cementiris el primer dilluns de novembre. No seria el primer cop que es canvien tradicions religioses. Per exemple, quan el Dijous de Corpus va deixar de ser festa, l'Església ja va modificar el calendari litúrgic.

La proposta de la patronal CEOE manté com a inamovible en el calendari només el dia de la Hispanitat, el Nadal i l'Any Nou. Per a tota la resta, diuen, s'ha de ser flexible. Què passaria amb la Diada Nacional de Catalunya? O amb la Mare de Déu d'Agost, el dia 15, que és festa major a mig Catalunya?

En un temps de crisi com l'actual, sembla que és moment de reflexió, però les reflexions i les negociacions hauran de tenir en compte tant tradicions laiques, com catalanes, espanyoles i religioses.

Als països anglosaxons, hi impera l'esperit pràctic, i és habitual traslladar festius quan ho consideren escaient. Als països de tradició catòlica, moure festius ja és menys habitual. Fem una repassada de com ho fan a França, el Regne Unit i els Estats Units.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut