Madrid

La CEOE demana menys impostos, menys progressius i iguals a tot l'Estat

La patronal espanyola defensa que, per generar activitat econòmica, cal rebaixar l'impost de societats i l'IRPF, eliminar el de Patrimoni i no tocar l'IVA. A més, es queixa de la quantitat de taxes autonòmiques que hi ha i demanen que s'acabi el frau fiscal. Són els plantejaments que els empresaris faran arribar al govern de Rajoy, que prepara una reforma fiscal.

RedaccióActualitzat

La CEOE demanarà al govern espanyol que la reforma fiscal que prepari suposi que hi hagi menys impostos, menys progressius i més unificats, és a dir, iguals a tot l'Estat. La patronal espanyola defensa que, per generar activitat econòmica, cal rebaixar l'impost de societats i l'IRPF, eliminar el de patrimoni i no tocar l'IVA. A més, es queixa de la quantitat de taxes autonòmiques que hi ha.

Pel que fa a l'impost de societats, es demana igualar el tracte dels empresaris amb el de persones físiques i jurídiques, a més de rebaixar el tipus nominal per acostar-lo al que es paga efectivament.

Respecte de l'IRPF, es planteja eliminar el recàrrec fixat per als exercicis del 2012, 2013 i 2014. L'impost de patrimoni s'hauria de suprimir "definitivament" i el de successions, eliminar-lo o "com a mínim elevar-ne el mínim exempt", segons la patronal espanyola.

El document que ha presentat la CEOE reclama una rebaixa de dos punts de les cotitzacions a la Seguretat Social i que els impostos i cotitzacions es puguin compensar amb els imports pendents de cobrar de l'administració. Aquestes són dues demandes històriques dels empresaris espanyols.

La proposta diu que l'IVA no s'ha de tocar ni tan sols desplaçar productes de tipus reduït al general. Així s'incentivaria el consum. També demana que s'acabi amb el frau fiscal, amb el fet de no tenir el servei domèstic assegurat o amb les factures sense IVA. Per aconseguir-ho parla d'un temps d'adaptació o fins i tot d'algun tipus de compensació.

En el cas de les autonomies, la CEOE ha advertit que hi ha hagut una "cascada" de tributs de "pretesa fiscalitat mediambiental" que tenen només una finalitat "recaptatòria".

Els autònoms no apareixen al document, però la presidenta de la Comissió Fiscal de la CEOE, Pilar González de Frutos, ha apostat per eliminar el sistema de mòduls i ajustar-se més als beneficis reals que tinguin. En canvi, el president de la patronal, Joan Rosell, creu que cal estudiar el tema sector per sector.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut