Brussel·les

La CE reclama a Apple 13.000 milions d'euros per ajudes il·legals d'Irlanda

És la sanció fiscal més alta a una empresa mai posada a Europa

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea reclama a Apple que pagui 13.000 milions d'euros per ajudes fiscals il·legals rebudes a Irlanda. Després d'una llarga investigació, l'executiu comunitari ha conclòs que Irlanda va concedir a la multinacional nord-americana avantatges fiscals que li van permetre pagar "substancialment menys" impostos que altres empreses. Un tracte "selectiu" que, segons la CE, va atorgar un "avantatge significatiu" a la companyia.

Per aquest motiu, Brussel·les exigeix a Irlanda que recuperi un total de 13.000 milions d'euros, més interessos, corresponents al període entre el 2003 i el 2014. Es tracta de la sanció fiscal més gran imposada mai per les institucions europees a una empresa a Europa. Fins ara, la més alta l'havia rebuda el grup energètic francès EDF, que va haver de pagar 1.400 milions d'euros.

Tres anys d'investigació

L'anunci posa el punt final a un procés llarg de tres anys, després que la Comissió va obrir una investigació per les sospites que Apple utilitzava la seva filial a Irlanda per pràcticament no pagar impostos. Segons els investigadors europeus, la filial pagava els impostos per totes les vendes a Europa a Irlanda, però no el 12,5% que li hauria tocat per l'impost de societats, sinó només un 1%.

Apple i Irlanda recorreran

Tant la companyia com el govern irlandès neguen les acusacions provinents de Brussel·les i ja han anunciat que presentaran recurs. A través d'un comunicat, Apple considera que la CE "ignora" la legislació fiscal d'Irlanda i avisa del "profund i perjudicial efecte" que la mesura tindrà "en la inversió i creació de llocs de treball a Europa".

De la seva banda, el ministre de finances irlandès, Michael Noonan, ha retret a la CE que vulgui intervenir en el sistema fiscal d'un estat sobirà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut