Brussel·les

La CE presenta un pla energètic comú molt ambiciós per reduir les emissions de gas contaminant i la dependència exterior

La Comissió Europea ha presentat una ambiciosa proposta per dotar els 27 d'una política energètica comuna que eviti l'actual dependència exterior, una necessitat que s'ha evidenciat un altre cop aquesta setmana amb el bloqueig del subministrament de petroli rus a Europa. El pla de Brussel·les vol encaminar la UE cap a tres grans objectius: diversificar les fonts, reduir els gasos contaminants i potenciar la transparència del mercat. Una de les principals estratègies que proposa la Comissió és la reducció d'un 20% de les emissions de diòxid de carboni fins al 2020. També es fixen prioritats, entre les quals hi ha la polèmica interconnexió elèctrica entre França i Espanya.

Actualitzat
La interconnexió elèctrica entre França i Espanya és un projecte crucial per la Comissió Europea, per això s'ha compromès a nomenar un mediador, les tasques del qual seran subratllar la dimensió europea del projecte, impulsar el diàleg entre els diferents agents implicats i coordinar els respectius tràmits estatals.

La Comissió constata que la línia d'alta tensió avança amb retard per la dificultat de travessar els Pirineus, pels problemes per definir els punts fronterers i per l'oposició de la població local, i li dóna prioritat per evitar que la península Ibèrica quedi fora del mercat de l'energia europeu.

La línia interpirinenca, però, és només una de les nombroses mesures aprovades per Barroso a Brussel·les, que formen part d'un ambiciós paquet que aborda tots els aspectes de la política energètica. Brussel·les vol incentivar la competència interna i parlar amb una sola veu davant dels proveïdors externs dels quals depèn la meitat de l'energia consumida.

Per aconseguir-la, la Comissió advoca per diversificar les fonts i, sobretot, reduir el consum. Europa vol ser abanderada de la lluita contra el canvi climàtic i s'ha posat com a objectiu reduir en un 20% el consum el 2020, cosa que permetria disminuir les emissions de CO2 el doble del que fixa el protocol de Kyoto.

Només el transport genera una quarta part de la contaminació. Per reduir-la, la Comissió vol incentivar els biocarburants, a la vegada que recorda que amb gestos ben senzills, cada llar pot estalviar entre 200 i 1.000 euros de la factura de la llum ja que, per exemple, només per apagar els aparells electrònics amb el comandament, es malgasta un 7% de l'energia.

La Comissió també pretén separar l'abastiment de l'energia de la distribució, ja que considera que si no se separen les xarxes de producció de les de transport i distribució no s'aconseguirà la competència necessària. Una altra opció que preveu Brussel·les és la creació d'operadors independents de les xarxes amb la participació de les companyies, però Barroso ha insistit que la Comissió té una clara preferència per la separació de les activitats de les empreses. Aquesta possibilitat ja ha generat reticències de diversos països de la UE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut