Brussel·les

La CE pot multar el canal Segarra-Garrigues per no respectar la ZEPA

La Comissió Europea estudia reobrir l'expedient i sancionar Espanya per la inauguració del canal Segarra-Garrigues. Li exigeix que s'apliquin les mesures necessàries per reduir l'impacte ambiental d'aquesta infraestructura i que es concretin les zones de protecció especial per a les aus, que ara Europa considera insuficients.

Actualitzat
La inauguració del canal Segarra-Garrigues no ha agradat a Brussel·les i ha agafat completament per sorpresa la Comissió Europea, que considera que l'obra encara no compleix els requisits fixats per a la protecció de les aus.

Si no es corregeix ràpidament la situació Brussel·les tornarà a portar el cas als tribunals. Així ho ha advertit la portaveu de Medi Ambient, Barbara: "Si no obtenim una resposta satisfactòria de les autoritats espanyoles seguirem el que marca la llei, que vol dir tornar al tribunal. I això pot comportar una multa substancial si el tribunal ens dóna la raó."

La CE reclama un estudi de l'impacte ambiental i més mesures per minimitzar els efectes de l'obra. Asseguren que han estat en contacte amb les autoritats espanyoles i que de moment la resposta és "decebedora".

La Unió Euroea no ha acceptat l'última proposta de ZEPA, zones de protecció especial per a les aus, que retalla la zona regable del canal en 40.000 hectàrees, segons ha confirmat la delegació que hi ha a Barcelona de la Unió Europea. Segons han explicat, aquesta negativa ja l'han comunicada oficialment a Madrid. Una notificació que tant el Ministeri d'Agricultura com la Generalitat asseguren no haver rebut.

Segons aquestes mateixes fonts, "Espanya s'aproxima perillosament" a la segona remissió del cas al Tribunal de Justícia Europeu, i han assenyalat que les autoritats espanyoles i catalanes estan creant "una situació de fets consumats" que impedirien l'execució de les dues sentències sobre les ZEPA que hi ha al llarg del canal.

I és que les obres del Segarra-Garrigues continuen avançant i moltes de les basses que han de distribuir l'aigua ja estan acabades, com la d'Alcanó, que regarà 3.500 hectàrees. Pels regants, el nou posicionament de la Unió Europea representa un altre entrebanc per al futur del canal.
Anar al contingut