Brussel·les

La CE no multa Espanya per incompliment del dèficit, però imposa per a l'any que ve un sostre màxim del 3,1%

La CE dóna dos anys més al govern espanyol, fins al 2018, per reduir el dèficit per sota el 3%

RedaccióActualitzat

No hi haurà multa a Espanya. La Comissió Europea ha decidit que deixarà sense sanció l'incompliment de l'objectiu de dèficit de 2015 per part de l'estat espanyol. No obstant, imposa per a l'any que ve un sostre màxim del 3,1%.

La decisió s'ha près en una reunió de l'executiu comunitari força dividit per la qüestió. S'hi han discutit tres propostes: imposar la sanció màxima a Espanya (més de 2.000 milions d'euros, un 0,2% del Producte Interior Brut), una multa simbòlica o zero de multa, que és el que ha acabat passant. Formalment encara ho han de ratificar els ministres d'Economia comunitaris i l'Europarlament.

La proposta de zero de multa a Espanya quedarà automàticament aprovada llevat que una majoria qualificada de països rebutgi la recomanació de la Comissió en un termini de deu dies.

L'organisme també ha anunciat que donarà dos anys més al govern espanyol, fins al 2018, per reduir el dèficit per sota el 3%, tal com marcava el Pla d'Estabilitat i Creixement (PEC). Aquesta decisió resol les divisions entre els comissaris amb una sanció que podia arribar a ser de fins a 2.200 milions d'euros en el cas d'Espanya.

El govern espanyol en funcions ja donava per fet que la multa seria "nul·la o zero", com ha dit en reiterades ocasions el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos. El ministre veu factible el compliment dels nous objectius de dèficit sense cap retallada addicional a l'anunciada reforma de l'Impost de Societats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut