Brussel·les

La CE insta els Estats a injectar diners públics per sortir de la crisi

Fer servir fons públics per reactivar l'economia, estimular la demanda, la creació de feina i la prosperitat dels ciutadans. Aquesta és la proposta de la Comissió Europea (CE) per fer front a la crisi econòmica. La injecció de capital s'hauria de fer a escala estatal, però també comunitària. Aquesta és només una de les mesures incloses en el pla de recuperació que la CE prepara i que es presentarà el 26 de novembre.

Actualitzat
El president de la CE, Jose Manuel Durão Barroso, i el comissari d'Economia, Joaquín Almunia, han avançat altres punts d'aquesta proposta. La prioritat és tornar al creixement. Per fer-ho, cal frenar tant com es pugui l'impacte de la crisi en els llocs de treball, les famílies i el seu poder adquisitiu. La fórmula per dur-lo a terme és que els governs aportin diners públics sobretot en infraestructures, transport, energia i tecnologia per tal de compensar la caiguda de les inversions privades.

Per ajudar els estats amb dificultats, s'ha acordat doblar el fons d'assistència financera, que passarà de 12.000 a 25.000 milions d'euros. Hongria ha estat l'últim país de demanar aquestes ajudes. Se li van concedir 6.500 milions d'euros. 

Ajudes al sector de l'automòbil


La caiguda de les vendes de vehicles posa contra les cordes el sector de l'automòbil, que reclama ajudes per superar la crisi. Els representants del Parlament Europeu, dels estats productos de vehicles – entre ells, Espanya- i de l'Associació de Constructors Europeus d'Automòbils, s'han reunit aquest dimecres per parlar sobre les ajudes.

La trobada ha servit per acostar posicions. El Banc Europeu d'Inversions està estudiant posar damunt la taula 40.000 milions d'euros en crèdits a baix interès perquè el sector pugui fer front a la situació econòmica. A canvi, els constructors europeus s'ha compromès a complir els objectius ambientals de la Unió Europea. I és que, part d'aquests diners serviran per finançar la producció de vehicles menys contaminants.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut