Dublín

La catòlica Irlanda vota avui si accepta el matrimoni homosexual

En cas que guanyés el sí, com apunten les enquestes, es convertiria en el primer país del món que legalitza aquesta unió en una consulta popular

RedaccióActualitzat

Irlanda es pronuncia avui sobre el matrimoni homosexual en un referèndum històric en un país de forta tradició catòlica. Es vota la proposta d'esmenar la Constitució per autoritzar el matrimoni entre dues persones sense distinció de sexe. En cas que guanyés aquesta opció, Irlanda es convertiria en el primer país del món que legalitza el matrimoni homosexual a través d'una consulta popular.

La campanya del sí, liderada pel primer ministre, el conservador Enda Kenny, ha tingut el suport de celebritats del món de la música i del cinema, com ara Bono o Colin Farrell, entre d'altres. Els sondejos apunten a una còmoda victòria del sí. El govern de coalició entre conservadors i laboristes li fan costat. Tot i això, en les últimes setmanes, els partidaris del no han retallat distàncies. Si, finalment, Irlanda aprova la legalització dels matrimonis entre persones del mateix sexe, es confirmaria el canvi sociològic del país, amb una pèrdua d'influència de l'Església catòlica després dels múltiples casos d'abusos a menors per part de capellans. Fins al 1993, l'homosexualitat a Irlanda es considerava un delicte i es castigava amb penes de presó.

L'adopció d'aquesta reforma permetria a Irlanda afegir-se als altres 18 països, en gran part europeus, on aquests matrimonis ja són legals o estan a punt de ser-ho. Els resultats se sabran demà.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut