Barcelona

La catàfora protagonitza el primer examen de selectivitat

L'aspirina, el balanç d'una empresa i Pink Floyd han sortit als exàmens de química, economia i anàlisi musical que també s'han fet aquest dimarts

RedaccióActualitzat

Més de 32.000 estudiants s'examinen a partir d'aquest dimarts al matí de les proves d'accés a la universitat, la famosa selectivitat, que duraran fins dijous. Són un miler més que l'any passat. Les primeres proves han estat les de català i castellà i, a la tarda, les matèries específiques.

A l'examen de castellà, els estudiants han hagut de comentar el poema "El alma tenías", de Pedro Salinas, o un fragment de "Mi hermana Elba y los altillos del Brumal", de Cristina Fernandez Cubas. I també han preguntat què és una catàfora, que per molts dels alumnes ha estat una de les qüestions més difícils de la prova. La catàfora és un recurs lingüístic que s'utilitza per anticipar part del discurs que encara no s'ha enunciat o esmentat, a la manera d'"això és el que passarà: que aprovaràs".

Després ha arribat el torn de la Llengua i literatura catalana. Els alumnes han hagut de triar entre un text científic i un fragment de la novel·la "El violí d'Auschwitz", de la filòloga i escriptora Maria Àngels Anglada.

Encara al matí, els alumnes també s'han examinat de les matèries específiques. A la prova de Química han hagut de respondre un exercici basat en el principi actiu de l'aspirina, l'àcid acetilsalicílic, i també un altre sobre la glucosa i el diòxid de nitrogen.

A l'examen d'Economia i empresa els han preguntat sobre el balanç d'una empresa, mètodes de selecció d'inversió i avantatges i desavantatges de les empreses amb la variable previsió de la pujada de l'IVA.

Pel que fa a Anàlisi musical, els estudiants han hagut d'analitzar formal i estructuralment la cançó "Another Brick in the Wall" de Pink Floyd. L'anàlisi estilística i contextual ha consistit a definir les característiques dels gèneres musicals.

A la tarda, ha estat el torn de Literatura castellana i Dibuix tècnic.

Els alumnes s'han distribuït en cent cinquanta tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de secundària de divuit poblacions diferents com Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Castelldefels i Lleida.

Els exàmens de selectivitat continuaran aquest dimecres amb les proves d'Història o Història de la filosofia, Llengua estrangera, Ciències de la terra i del medi ambient, Disseny i Matemàtiques aplicades a les ciències socials, al matí, i a la tarda es faran els d'Electrotècnia i Història de l'art.

L'últim dia de les proves, dijous dia 11, estan programades les de Geografia, Física, Dibuix tècnic, Llatí, Matemàtiques, Biologia, Cultura audiovisual i Grec i, a la tarda, les de Literatura catalana i Tecnologia industrial.

El 26 de juny se sabrà el resultat de les proves, que farà mitjana amb el Batxillerat i permetrà saber si es té la nota de tall necessària per matricular-se en els estudis escollits.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut