El rei en el missatge que va dirigir a Espanya i als colpistes la nit del 23-F.
El rei en el missatge que va dirigir a Espanya i als colpistes la nit del 23-F.
Madrid

La Casa del Rei treu ferro a les informacions sobre un rei comprensiu amb el 23-F

La Casa del Rei espanyola ha minimitzat la informació que publicava el setmanari alemany "Der Spiegel" aquest cap de setmana, segons la qual el rei Joan Carles va mostrar-se comprensiu amb els protagonistes del cop d'estat frustrat del 23 de febrer del 1981. Aquesta és la conclusió a què va arribar el llavors ambaixador alemany a Espanya, Lothar Lahn, després d'haver-se reunit amb el monarca.

RedaccióActualitzat
Des de La Zarzuela asseguren que aquesta conversa no consta enlloc als arxius de la Corona i destaquen quina va ser la reacció finalment del monarca durant el cop d'estat.

D'acord amb aquesta publicació, el diplomàtic que va ocupar l'ambaixada alemanya a Madrid del 1977 al 1982, va enviar un despatx al ministeri d'Exteriors amb les seves impressions de la trobada privada amb el rei, el 26 de març del 1981.
En l'escrit, desclassificat ara, Lahn deia que el monarca no havia expressat ni menyspreu ni indignació contra els actors del cop, és més, va mostrar comprensió, i fins i tot, simpatia.

El diplomàtic explica que el rei va, gairebé, justificar els capitosts, i que va dir que només havien "volgut el que tots volíem": el restabliment de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat.

Un càstig poc sever

Lothar Lahn, mort el 1994, consigna en el seu informe una revelació inquietant. Afirma que el rei li va dir que miraria d'influir en el govern i els tribunals per evitar un càstig sever als colpistes. El monarca argumentava, sempre segons la versió de Lahn, que els militars "només pretenien el millor".

Per acabar, l'ambaixador assegura que Joan Carles I creia que el cop del 23-F "s'hauria d'oblidar com més aviat millor". També es va mostrar convençut que una actuació així no es repetiria.
Anar al contingut