Washington

La Casa Blanca diu a Wikileaks que robar i disseminar informació és un "crim"

La Casa Blanca ha qualificat de "crim" el robatori i la disseminació d'informació, en referència a la filtració massiva de documents diplomàtics nord-americans per part de Wikileaks. Un portaveu ha dit que el president Obama no està "content" amb la publicació d'aquests més de 250.000 documents. La secretària d'Estat, Hillary Clinton, també ha condemnat la filtració, i l'ha considerat "no només un atac a la diplomàcia dels Estats Units, sinó a la comunitat internacional" perquè suposa atacar les aliances i les negociacions que hi ha en marxa a escala internacional per buscar la pau i la seguretat mundials". El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, ha anunciat l'obertura d'una investigació.

Actualitzat
Segons Holder, el govern "condemna" la filtració de prop de 250.000 cables diplomàtics d'ambaixades i missions nord-americanes, que "posa en perill no només individus i diplomàtics, sinó també la relació que tenim amb els nostres aliats a tot el món".

El portaveu de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, ha negat per la seva banda que sigui una amenaça per a la seguretat dels Estats Units la filtració de més de 250.000 missatges enviats per diplomàtics nord-americans en els últims anys. Segons Hrafnsson, en declaracions a la cadena de televisió CNN, "en els cables, res planteja un problema de seguretat nacional". "Si parlem de tensió en relacions bilaterals o situacions incòmodes, això no entra en la categoria de seguretat nacional", ha dit el portaveu de Wikileaks, que ha afegit que més de la meitat dels missatges divulgats no són confidencials.

La Casa Blanca veu "intolerable" que hi hagi errades en la gestió de documents confidencials

La Casa Blanca ha advertit a les agències i els departaments federals que les errades a l'hora de salvaguardar la informació confidencial són "inacceptables i no seran tolerades", i ha demanat a aquestes institucions que portin a terme una revisió de les mesures de control sobre aquest material, amb la finalitat d'evitar que es pugui revelar informació no autoritzada.

En un memoràndum enviat per l'Oficina de Gestió i Pressupost de la Casa Blanca deixa clar que la "seguretat nacional exigeix que la informació sensible sigui mantinguda de manera confidencial amb la finalitat de protegir els nostres ciutadans, les nostres institucions democràtiques i el nostre país". La protecció d'aquesta informació, recorda el document oficial, "és responsabilitat de cada individu que té accés a informació classificada" i subratlla que "qualsevol revelació d'informació classificada no autoritzada és una violació de la legislació i compromet la seguretat nacional".

Per aquesta raó, demana a totes les agències que manegen informació sensible que creïn un "equip d'avaluació de seguretat" que revisi la manera com es posen en pràctica "els procediments de salvaguarda de la informació classificada contra les publicacions inadequades".

L'Iran culpa Obama de les filtracions

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit que els documents relatius a l'Aràbia Saudita demostren la por del món àrab respecte del seu veí iranià. Per contra, segons el president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, les filtracions no tenen valor i diu que no afectaran les relacions amb els seus veïns. Segons Ahmadinejad, els documents els ha difós la Casa Blanca per utilitzar-los en la seva guerra psicològica contra la república islàmica.

La Xina prohibeix als mitjans que publiquin les filtracions de Wikileaks

El govern xinès ha ordenat als mitjans de comunicació del país que no publiquin les informacions extretes de les últimes filtracions de Wikileaks, segons informa el diari nord-americà "The Wall Street Journal".

Entre els documents filtrats s'inclouen textos que vinculen Pequín amb un atac a Google o que identifiquen el president xinès, Hu Jintao, com un polític interessat pel poder. Càlculs de Wikileaks indiquen que la Xina apareix en 8.300 dels últims documents, fet que el convertiria en el cinquè país amb més presència.

El govern Zapatero guarda silenci

El govern espanyol ha decidit optar pel silenci. Segons han apuntat fonts de l'executiu, el govern no comentarà el contingut d'aquests documents perquè és l'administració nord-americana la que ha de fer una anàlisi del que ha passat.

La permanent de l'executiva del PSOE no ha abordat aquest assumpte, però el secretari d'Organització del partit, Marcel·lí Iglesias, ha assegurat que les filtracions no han generat "cap preocupació". De moment, "El País" ha publicat un extracte d'un informe de l'anterior ambaixador nord-americà a Madrid, Eduardo Aguirre, enviat a la secretària d'Estat Condoleezza Rice, en el qual s'afirma que "Zapatero juga mirant a una base electoral esquerrana i pacifista, i usa la política exterior per guanyar punts en la política espanyola, més que per atendre les prioritats bàsiques de la política exterior o objectius estratègics més amplis. Això ha derivat en una relació bilateral erràtica i en ziga-zaga".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut