La carta de Colom on anunciava el Nou Món tornarà a la Biblioteca de Catalunya

La carta incunable del 1493 de Cristòfor Colom va desaparèixer fa 14 anys a l'arxiu de Barcelona i va ser substituïda fer una missiva falsa

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han retornat a la Biblioteca de Catalunya una carta del 1493 en què Cristòfor Colom anuncia als Reis Catòlics el descobriment d'Amèrica.

L'incunable, imprès en llatí, va desaparèixer fa 14 anys en circumstàncies encara no aclarides i  va ser substituïda per una falsificació a l'arxiu de Barcelona.

Després d'una llarga investigació, les autoritats nord-americanes l'han restituït en un acte presidit per l'ambaixador d'Espanya als Estats Units, Pedro Morenés.

La carta va aparèixer en mans d'un col·leccionista privat del Brasil, que ha accedit a retornar-la als seus legítims propietaris. Era un dels tresors de la Biblioteca de Catalunya i és una de les set úniques còpies en llatí que es conserven al món.

 

No havia estat un robatori aïllat. La recerca es remunta a l'any 2011, quan l'Oficina de Recerca dels Estats Units, dependent de l'Agència d'Immigració i Duanes, va rebre la informació que diversos exemplars de la històrica carta havien estat sostrets i estaven sent venuts il·lícitament.

En aquell moment es va iniciar una investigació que va permetre localitzar, a part de la sostreta a Barcelona, dues més de robades de museus de Florencia i el Vaticà.

Va ser clau l'existència de còpies digitalitzades de l'original, segons explica l'investigador que porta el cas:

"El que va ser clau en el cas va ser que la biblioteca hagués digitalitzat les fotos en la carta original de Colom el 2004, i sense aquesta informació el nostre expert en la matèria no hauria estat capaç de determinar quina era la còpia i quina l'original de la carta de Colom."

Els investigadors dels Estats Units no donen cap pista de qui pot estar al darrere d'aquests robatoris, perquè la investigació continua oberta, és a dir, no es descarta que hi hagi més falsificacions en biblioteques europees i els incunables originals s'estiguin venent al mercat negre per desenes de milers d'euros.

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut