Un camió transporta migrants de la caravana per una autopista de Mèxic (Reuters)
Mèxic

La caravana de 7.000 migrants avança, mentre Trump insinua que hi hauria terroristes

"Les úniques armes que portem són les ganes que tenim de tirar endavant"

RedaccióActualitzat

Fa deu dies que caminen a la recerca d'un futur millor. Des d'Hondures, cap a Guatemala, i ara Mèxic, cap als Estats Units. Són entre 2.000 i 4.000 quilòmetres, segons la ruta.

La caravana de migrants ja supera les 7.000 persones, segons han anunciat les Nacions Unides, i cada cop són més. Unes 1.500 persones han arrencat aquest dimarts a la matinada des d'Hondures, malgrat les noves amenaces llançades pel president nord-americà.

Donald Trump assegura que s'hi han infiltrat delinqüents i insinua que també hi hauria terroristes: "criminals i persones desconegudes del Pròxim Orient", ha piulat.
 

 

Un dels migrants de la caravana li ha respost així:

"Cap dels 7.500 que ara som aquí i dels més de 5.000 companys que venen darrere nostre ve armat. Venim indefensos. Les úniques armes que portem són les ganes que tenim de tirar endavant."

 

 

El president dels EUA està en dinàmica de campanya electoral per a les legislatives del 6 de novembre i a cada míting llança nous avisos i represàlies cap als països que faciliten el pas dels migrants.

Aquest dilluns va prometre retallar "substancialment" les ajudes a Hondures, Guatemala i el Salvador, per no haver tancat les fronteres. I ha demanat a la policia i a l'exèrcit mexicans que els aturin abans no arribin a la frontera nord-americana.

Si ho aconsegueixen, Trump també ha alertat la guàrdia fronterera i l'exèrcit nord-americans que es tracta d'una "emergència nacional" i d'un "atac" als Estats Units.

 

 

"Difícilment arribaran als Estats Units o es quedaran a Mèxic" ha alertat el president mexicà, Enrique Peña Nieto, si no compleixen la llei. Aquest cap de setmana ja els va advertir que corrien el risc de ser deportats, si no podien justificar la sol·licitud d'asil a Mèxic. 

"Als que han optat per mantenir la caravana il·legal, si mantenen aquesta posició els serà molt difícil aconseguir el seu objectiu d'entrar als EUA o quedar-se a Mèxic. Només amb un procés legal pots entrar al nostre país i pots tenir la possibilitat de tenir dret a quedar-t'hi."

El país espera dispersar la caravana amb procediments burocràtics.

Al llarg del camí, s'ofereix als migrants transport per dur-los cap a albergs i poder començar la paperassa. El procés de registre es pot allargar setmanes, un temps durant el qual han de romandre al mateix lloc.

Segons el govern mexicà, més de mil migrants de la caravana ja han inciat la sol·licitud de refugi al país.

"El sacrifici és necessari"

Al cansament natural de deu dies de marxa, alguns nens, però també adults, comencen a presentar símptomes de malalties gastrointestinals i respiratòries. D'altres presenten quadres febrils.
 

 

Una de les migrants exclama, mentre sosté el seu nadó en braços sota un sol aclapador, que el sacrifici és necessari:

 "Un sacrifica els seus fills per la necessitat, perquè som pobres, no ens queda més alternativa que sacrificar-los perquè tinguin una vida millor que nosaltres."

Heidi Noemí, hondurenya, somia a ser professora, probablement a Mèxic, ja que tem que no puguin continuar cap als Estats Units.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMigracionsTrump Drets humans
Anar al contingut