La cara oculta de l'èxit de l'alvocat, la fruita de les mil virtuts

RedaccióActualitzat

Fins fa poc era només una fruita exòtica consumida en esdeveniments especials, però en els últims anys s'ha convertit en un producte líder de la cuina contemporània i que podem trobar tot l'any als mercats.

L'alvocat és una fruita que té una gran quantitat de vitamines i minerals, és rica en àcids grassos insaturats i en potassi, i plena d'antioxidants. I ja està considerat l'aliment de les mil virtuts. Aquest diumenge al "30 minuts", "Or verd" explica la cara oculta del seu èxit.

 

Durant els anys 80 l'advocat era un pària. El rebutjaven per l'excés de greix, però ara és diferent: dietistes i nutricionistes asseguren que els àcids grasos de l'advocat són bons i diuen que se'n pot menjar fins a un al dia sense problema.

"L'alvocat aporta unes 220 calories per cada 100 grams: l'equivalent a la meitat d'un croissant o a 6 pomes".

 

Què contenen realment?

Són rics en coure, un mineral antioxidant que ajuda a la sintesi del colagen, i, per tant, van bé per a la pell. Reforcen els cabells perqué són rics en sixtina i en vitamina B6. I rics en àcids grassos insaturats i en potassi.

La pela és molt gruixuda i cap producte químic pot arribar fins a la polpa, per tant no hi trobem rastres de pesticides. Després d'analitzar-ne diverses mostres han arribat a la conclusió que la procedènica no afecta a les propietats.

"Vinguin del país que vinguin, els alvocats sempre tenen les mateixes qualitats nutricionals"

L'altra cara de les seves virtuts és el preu, és un producte car. Poden arribar a preus de 3 euros la peça, és a dir, uns 10 euros el quilo.

Consum massiu

El Perú s'ha convertit en el primer proveïdor d'alvocat d'Europa. França és el país europeu que més en consumeix: l'any passat 105.000 tones.

 

L'alvocat també es cultiva en països com els Estats Units, Indonèsia i Xile, però, amb l'augment de la demanda a escala mundial, Mèxic s'ha convertit en el primer exportador mundial, amb més del 50% de la producció.

És tan important per a Mèxic la indústria d'aquesta fruita que han invertit 5 milions de dolars per crear l'alvocat del futur, obtingut gràcies a manipulacions genètiques. La idea és crear un arbre que no necessiti tanta aigua, que aguanti millor el transport, millorar-ne la qualitat i fer-lo més rendible.

 

L'aldvocat és tan rendible que els productors fan el que sigui per cultivar-lo. Fins i tot en zones no destinades al conreu.

Per fer possible el seu consum massiu tot l'any ha calgut un augment de la producció que ha comportat la desforestació de zones de conreu, una sobreexplotació de l'aigua i uns efectes nocius per als humans que es deriven de la seva sobreproducció i que són cada vegada més preocupants.

 

Els càrtels han entrat al negoci

Els diners que representa aquest gran mercat han atret els càrtels del narcotràfic i el crim organitzat, cosa que ha obligat els productors a crear una milícia d'autodefensa. En alguns estats, com Michoacán i Jalisco, els conflictes han acabat en una guerra oberta.

 

Els productors mexicans expliquen que els cartels els extorsionaven i que havien de pagar els traficants per poder viure tranquils. Estaven aterrits. Si s'hi negaven en rebien les conseqüències.

La pregunta que es fa el reportatge és si l'èxit d'aquesta fruita, que ja anomenen "or verd", no acabarà sent la seva principal desgràcia.

Recupera íntegre el "30 minuts"

 

Anar al contingut