Estats Units

La capa ozó s'està recuperant, segons la NASA

La NASA ha anunciat que la capa d'ozó que protegeix la Terra dels rajos ultraviolats del sol s'està normalitzant gràcies a les mesures per reduir l'emissió de fluorcarbons, que havien començat a destruir-la. Es tracta de la principal conclusió d'un estudi que ha fet l'Agència Espacial amb l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, en què s'han analitzat les dades recollides en diferents altures de l'estratosfera per globus aerostàtics, instruments terrestres i satèl·lits durant 25 anys. L'estratosfera és la capa de l'atmosfera situada entre 10 i 50 quilòmetres de la superfície terrestre.

Actualitzat

La capa d'ozó, principalment a les zones polars, va començar a reduir-se el 1993 com a conseqüència de gasos destructius, principalment de fluorcarbons. Tanmateix, aquestes substàncies estaven prohibides des de 1987 amb l'entrada en vigor del Protocol Internacional de Mont-real; unes mesures que van començar a advertir-se el 1997, quan es va aturar la reducció de la capa. Segons un expert de l'Institut Tecnològic de Geòrgia, Eun-Su Yank, el ritme de recuperació de la capa d'ozó ha de continuar i podria tornar als nivells de 1980 a mitjans de segle.

Els científics creuen que aproximadament la meitat del canvi observat a la capa d'ozó s'està produint a la regió de l'estratosfera, que està per sobre dels 18 quilòmetres de la superfície terrestre, la qual cosa es deu íntegrament al protocol.

Mike Newchurch, coautor de l'estudi i professor de la Universitat d'Alabama, ha destacat el sorprenent grau de recuperació de la capa que s'han trobat en altures menors, per sota de l'estratosfera mitjana. En aquest sentit, l'ozó està millorant més ràpidament del que s'esperaven, ha reconegut el científic. Amb tot, Newchurch creu que serà necessari continuar observant la recuperació de la capa d'ozó per comprendre el procés i continuar investigant.

Els anys vuitanta els científics van descobrir que la generació de fluorcarbons produïts per l'home estava destruint la capa d'ozó.

Anar al contingut