Barcelona

La campanya gira entorn de les paraules d'Obama

Les diferents formacions reflexionen sobre l'afirmació del president nord-americà, davant el rei Felip VI, en el sentit que vol una Espanya "forta i unida"

RedaccióActualitzat

La campanya electoral ve marcada aquest dimecres per les paraules de Barack Obama desitjant, davant el rei Felip VI, una Espanya "forta i unida". Les forces constitucionalistes han convertit el pronunciament del president dels Estats Units en el millor aval internacional contra la independència. En canvi, les candidatures independentistes destaquen que la internacionalització del cas català ja no pot ser més evident. I denuncien la contradicció que tothom s'hi pugui pronunciar menys els catalans. Tot plegat el dia que el candidat del PP ha anunciat mobilitzacions al carrer si hi ha una declaració unilateral d'independència i que a la xarxa triomfa un curtmetratge de la CUP carregat d'ironia i autocrítica.

Junts pel Sí

Junts pel Sí anava avui a Badalona a fer pedagogia. Les pensions no només estan garantides en una Catalunya independent, sinó que segurament seran millors, ha assegurat el número quatre de la candidatura. Artur Mas també s'ha hagut de referir, és clar, a les paraules del president dels Estats Units. Diu que no se sent al·ludit: "Que el president Obama parli d'una Espanya forta a mi em sembla lògic. Que parli d'una Espanya unificada també és normal. Però és que Espanya pot estar unificada amb Catalunya o sense. Les paraules del president Obama em semblen absolutament normals d'un mandatari. I almenys jo no em sento al·ludit. Entenc que formen part del joc normal d'aquests moments. A mi el que em sorprèn de veritat és que per parlar de Catalunya el govern espanyol se'n vagi a tot el món i parli de Catalunya amb la senyora Merkel, amb el senyor Cameron, fins i tot amb el senyor Obama, i no parli amb les institucions catalanes que representem els catalans."

Mas també ha valorat el comunicat que ha fet el Cercle d'Economia: "Quan el Cercle d'Economia diu 'acordada', plenament d'acord. És el que nosaltres volem. Però aleshores, el Cercle d'Economia ens ha de dir una cosa. Ens ha de dir: 'En el cas que a l'altre costat no hi hagi interlocutor que vulgui acordar res de res, què fem? No fem res? Ens quedem de braços plegats?'".

PSC

Des del col·loqui Primera Plana, Miquel Iceta ha recorregut a la ironia per reaccionar a les declaracions del president dels Estats Units, en referència a la independència de Catalunya: "És que algú esperava que digués alguna altra cosa? Els Estats Units ha demanat referèndums de secessió d'alguns estats. Recordo Alaska i Texas. I estan prohibits. El Tribunal Suprem diu que és una unió perpètua i que les unions perpètues no es posen en qüestió. Per tant, m'estranya que algú s'estranyi."

A Rubí, el cap de llista del PSC ha presentat el programa de medi ambient, amb visita inclosa a una "fotolinera", un aparcament de vehicles elèctrics on l'energia per carregar-los prové de plaques solars. El PSC proposa destinar 300 milions d'euros en 4 anys per rehabilitar energèticament 400 edificis públics de la Generalitat, fet que generaria uns 4.500 llocs de treball.

PPC

Xavier García Albiol demana a Artur Mas que rebaixi les seves pretensions després de les declaracions d'Obama, que, segons ell, evidencien que els principals líders mundials estan en contra de la independència. Albiol anuncia la seva resposta si s'inicia el procés: "Igual que han fet ells, nosaltres haurem de sortir al carrer. I jo seré el primer que, de manera pacífica però de forma contundent i sense cap mena de complexos, mobilitzaré la gent perquè es vegi que també som milions aquells que no volem que ens separin ni que ens trenquin dels nostres orígens o de la resta d'Espanya."

Catalunya Sí que es Pot

Per Lluís Rabell, aquesta actitud és absolutament antidemocràtica ja que les mobilitzacions han de ser per defensar drets i no per anar-hi en contra, com fa el PP. Per Rabell, poder votar no ha de fer por i s'ha referit a la intervenció d'Obama en aquests termes: "És molt curiós que demanin les opinions dels dirigents europeus, americans, etcètera... en un sentit o en un altre, però que no s'insti justament a afavorir l'expressió democràtica de la societat catalana: la celebració d'un referèndum amb garanties democràtiques."

Unió

"Catalunya és a l'agenda internacional", ha dit a "Els matins" de TV3 Ramon Espadaler. I la prova són les paraules d'Obama, tan clares, entén, com les de Merkel o de Cameron fa uns dies: "Quan el senyor Obama parla d'unitat, crec que es mulla, i bastant. Ara, mirem la part positiva, que hi és. I és que aquí hi ha un tema no resolt, i que s'ha de resoldre, des de la nostra perspectiva, des de la política i des del diàleg."

Ciutadans

Des del Fòrum Europa, la cap de llista de Ciutadans també s'ha referit a les declaracions del president Obama, i ha donat per fet que Artur Mas no recapacitarà pel que fa a la qüestió independentista tot i no tenir suport internacional: "Què més necessita el senyor Mas perquè deixi de dir per tot el món que treure Catalunya d'Espanya, de la Unió Europea, és un bon negoci i que té el suport internacional? Crec que el que ha de fer el senyor Mas és deixar-se de gastar els diners dels catalans intentant trobar suports internacionals."

CUP

Al Poblenou de Barcelona, la CUP veu irrellevant el que digui Obama. Es mou per interessos, diu la candidata de la formació Anna Gabriel: "El fet que tingui bases militars instal·lades a l'estat espanyol fa que s'estableixin determinades prerrogatives i determinades relacions de subordinació per part dels Borbons."

La CUP ha llançat, a través de les xarxes, el seu vídeo electoral pel 27-S "Anaven lents perquè anaven lluny", una "road movie" metafòrica, amb una furgoneta trencada que simbolitza el procés, amb referències contra l'austeritat imposada per la troica i una llança enverinada, també per a Convergència. Per la CUP, la furgoneta només es mourà gràcies a la gent.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut