La campanya forestal tanca amb més incendis però menys hectàrees cremades

La campanya forestal tanca amb més incendis però menys hectàrees cremades

La campanya forestal tanca amb més incendis però menys hectàrees cremades

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, i el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa, durant roda de premsa de balanç de la Campanya Forestal 201

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, i el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa, durant roda de premsa de balanç de la Campanya Forestal 2017, 27 de setembre (horitzontal)

ACN Barcelona.-Els bombers han treballat durant la campanya forestal en 2.819 focs, dels quals 835 han estat agrícoles i 608 forestals. L'estiu tanca amb més incendis forestals, però amb un nombre d'hectàrees cremades quasi un 35% inferior respecte el 2016. En total, s'han calcinat 1.261 hectàrees, per sota de les 1.893 de l'any anterior. Quant als incendis només agrícoles, la superfície cremada ha estat de 460. El 80% dels focs forestals que s'han produït han crenat menys d'una hectàrea i només 17 han sobrepassat les deu, sent el d'Artés (Bages) el més important de l'estiu, amb 363,6 hectàrees afectades, seguit de Tivenys (Baix Ebre) i el de Sant Fruitós de Bages. Pel que fa a les causes, un 16% es consideren intencionats, un 13% iniciats per llamps i un 8% per burilles.

En aquesta campanya s'ha doblat el nombre de serveis per incendis de vegetació agrícola, que quasi s'ha doblant (47%), en comparació amb l'exercici de 2009, temporada en la què es van registrar més incendis de vegetació dels darrers anys. Els serveis forestals s'han reduït a la meitat, passant dels 1.215 el 2009 a 608 enguany. Una de les causes dels incendis forestal que més ha realçat el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa, ha estat els originats per burilles dels fumadors. Aquest origen ha provocat incendis de gran magnitud com el de Sant Fruitós de Bages cremant 104,93 hectàrees el 22 de juny, o el de Avinyó, també a la comarca del Bages, el 5 de juliol calcinant-ne 72. Aquesta dada s'ha incrementat respecte la mitjana dels darrers 10 anys, que era d'un 5%. Costa ha subratllat que cal "conscienciar a la ciutadania del risc i les conseqüències nefastes sobre el medi ambient" llançar una burilla des de un cotxe o en mig del medi forestal. Col·laboració amb altres cossos d'emergència En la mateixa presentació, s'ha subratllat la col·laboració i coordinació dels bombers de la Generalitat amb altres entitats. Així, els bombers han col·laborat en l'extinció de focs al Voló (Rosselló), a la Catalunya Nord, a Yeste (Albacete), i a Castella La Manxa. El cos també ha participat de manera directa a incendis a Portugal i Xile, i en l'anàlisi d'extinció, amb les entitats de Canada i Itàlia. Èxit de les polítiques de prevenció i actuacióTant el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, com el director general del Cos d'Agents Rurals han coincidit que la reducció del nombre de superfície cremada correspon a les polítiques de prevenció i actuació.Gendrau ha subratllat la importància de la estratègia de les actuacions preventives en els Perímetres de Protecció Prioritària, zones identificades d'especial risc i les franges d'autoprotecció per minimitzar els impactes sobre les persones. També ha destacat les dues campanyes portades a terme específicament per la prevenció d'incendis, la campanya de la Sega i Borrissol, que consisteix a arruixar amb aigua zones amb arbres de ribera o zones de cultiu de cereal per tal de prevenir el risc d'ignició. En la campanya de la Sega s'han arruixat 250.000 hectàrees de zones cerealístiques, i a la del Borrissol 364 kilòmetres de bosc de ribera.A més a més, s'han realçat el valor dels mitjans material i humans. Els Bombers de la Generalitat han tingut al seu haver nous tipus de material per a lluita contra els incendis forestals, com equips de respiració o càmeres tèrmiques, i un nou Centre de Comandament de Bombers.