Incendi al Turó d'en Boscà a Badalona (Bombers)
Incendi al Turó d'en Boscà, a Badalona (Bombers)

La campanya d'estiu acaba amb 22 hectàrees cremades a les comarques de Barcelona

RedaccióActualitzat

El nombre d'incendis forestals que s'han declarat aquest estiu a les comarques de Barcelona ha estat la meitat dels que hi va haver el 2017. La quantitat també està molt per sota de la mitjana des de l'any 2000.

Segons l'informe final del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que fa la Diputació de Barcelona amb la col·laboració dels ajuntaments i les ADF, aquest estiu s'han comptabilitzat 94 incendis dintre l'àmbit i horari del PVI (entre les 12.30 i les 19.30). Fora de l'horari del PVI hi ha hagut 20 incendis més.

La superfície afectada també s'ha reduït molt. Ha estat de 22 hectàrees, aproximadament un 4,5% de la mitjana dels darrers anys, que és de 497 hectàrees. Representa un 97% menys que l'estiu del 2017 i un registre semblant al dels anys 2011 i 2014.

El PVI, que ha comptat amb un equip de 257 persones, assenyala que 50.141 persones han estat informades pel personal del PVI sobre el risc i la normativa de prevenció d'incendis. L'informe també explica que la situació meteorològica que s'ha donat abans de l'estiu i durant l'estació no ha contribuït a crear condicions favorables perquè els incendis progressessin.

Però destaca que s'han pogut prevenir 889 possibles inicis d'incendis, amb 500 abocaments de materials inflamables, com ara deixalles, restes vegetals, vidres o altres materials inflamables, i 220 possibles deficiències al voltant de les línies elèctriques. Els 169 restants corresponen a dissuasions d'infraccions a la reglamentació contra incendis. En més de la meitat dels casos (58%) va ser per barbacoes que no complien amb la normativa. En un 27% va ser per llançament de petards i en un 15% per cremes no autoritzades.

Per primer cop s'han fet enquestes a la població. S'ha constatat que el 38% dels enquestats desconeixien algun dels aspectes de la informació donada pel personal del PVI i el 82% la consideren útil. Per a gairebé la totalitat, el 98%, la presència d'informadors al territori dissuadeix o pot dissuadir de conductes imprudents.

Per comarques, la que ha tingut més superfície afectada és el Vallès Occidental, amb 5,55 hectàrees, seguida del Vallès Oriental, amb 4,26, i l'Alt Penedès, amb 3,24. Entre les menys afectades destaca el Berguedà, on no s'ha comptat cap hectàrea cremada. La segueixen el Moianès, amb 0,01, l'Anoia, amb 0,08, i el Bages, amb 0,28 hectàrees.

ARXIVAT A:
IncendisMedi ambient
Anar al contingut