Barcelona

La campanya continua marcada per les declaracions de Wert

RedaccióActualitzat

Avui és l'últim dia per sol·licitar el vot per correu per a aquestes eleccions municipals. Fins a dos quarts de nou del vespre es pot anar a qualsevol oficina de Correus per començar el tràmit. Tot seguit es rebrà a casa un sobre amb totes les paperetes. El vot es podrà presentar fins al 21 de maig. 

Pel que fa estrictament als actes de campanya, encara cuegen les declaracions del ministre José Ignacio Wert sobre el català. Alguns candidats avui encara s'hi han referit. També hi ha hagut temps per al debat entre independència i drets socials.

Trias assegura que a l'Ajuntament no hi ha retallades

A Gràcia, en un Centre Cívic La Sedeta ple, Xavier Trias ha presentat les propostes sobre qualitat de vida, que inclouen doblar els recursos destinats al Servei d'Atenció Domiciliària. Es compromet a no posar límits a la resposta social de l'Ajuntament, després d'haver augmentat un 43% el pressupost en aquest àmbit: "Quan tothom diu: 'aquests retallen', nosaltres no retallem res. No hi ha retallades a l'àmbit de l'Ajuntament. Una ciutat com aquesta, davant de situacions socials punyents, no pot tenir límits." 

Sobre les polèmiques paraules de Wert, reclama a Rajoy que actuï: "Hi ha d'haver algú, jo crec que hauria de ser el president del govern espanyol, que li pari d'una vegada els peus a aquest senyor." 

Des de Tarragona, Josep Rull ha denunciat el silenci de Ciutadans: "Aquells que generen la divisió a Catalunya estan creixent a Espanya i callen de manera vergonyant davant les declaracions del ministre d'ahir". I afegeix que ningú potinejarà el model d'immersió lingüística.

Collboni es desmarca d'un pacte que dóna per fet entre CiU i ERC

Des de la Rambla del Poblenou, Jaume Collboni es compromet a no permetre l'ampliació de cap superficie comercial més, en defensa del petit comerç, i a ordenar els horaris comercials. El candidat del PSC, que ha rebut la visita sorpresa del seu pare, que viu a Madrid, dóna per fet un pacte entre CiU i Esquerra, i se'n desmarca: "El PSC ni és ni serà en aquest projecte polític, ni abans del 24, ni després del 24. I les meves prioritats són la lluita contra les desigualtats i crear ocupació a la ciutat. I això no té res a veure amb el full de ruta que ja han pactat." 

Com Collboni, Miquel Iceta ha demanat la dimissió del ministre Wert, a qui recorda que la Constitució espanyola obliga l'estat a protegir totes les llengües: "Sóc partidari de la seva dimissió perquè crec que és un mal ministre. A mi em fa molt l'efecte que des que Ciutadans té una presència important en la política espanyola, el PP s'està radicalitzant, aviam qui la diu més grossa i aviam qui utilitza el català, el catalanisme, la llengua, la cultura catalana com un factor d'agitació política electoral i social." Ho ha dit a Sant Boi, on el PSC aspira a revalidar la majoria àmplia amb què ha governat fins ara.

Camacho defensa les declaracions del ministre Wert

A Granollers, Alícia Sánchez-Camacho ha fet costat al ministre Wert i ha acusat Artur Mas d'atacar els pares que han demanat classes en castellà: "Que el senyor Artur Mas parli de botxins a partits democràtics i que parli d'aquesta manera intolerable dels pares de Catalunya que han exercit els seus drets per poder tenir un model educatiu en català i castellà, em sembla absolutament indignant." 

A la Cambra de Comerç, Alberto Fernández-Díaz ha promès que rebaixarà l'IBI i altres impostos.

Bosch afirma que només pactarà amb Colau si fa costat a la independència

A "Els matins" de TV3, Alfred Bosch ha pres un compromís: que només pactaria amb Ada Colau si es pronunciés a favor de la independència. Si no, no hi hauria pacte encara que la de Colau fos la llista més votada: "Nosaltres no direm que sí si abans de les eleccions no es defineixen i diuen si sí o si no."

El candidat d'Esquerra ha presentat un pla per a la gent gran que prioritza l'atenció a casa, aprofitant les noves tecnologies, per fer un seguiment dels avis que viuen sols.

Colau apel·la al dret a decidir contra la imposició

En un míting a Gràcia, la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, i la monja Teresa Forcades, de Procés Constituent, han fet una crida perquè no es contraposin el dret nacional i el social, i han defensat el model educatiu català: "El dret a decidir és, evidentment, el dret a decidir contra l'autoritarisme, contra la imposició, contra Wert, que avui ataca l'escola catalana com a model d'inclusió."

Ada Colau s'ha compromès a crear, si és escollida alcaldessa, 30 escoles bressol noves durant el primer mandat. 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut