Imatge del Capitoli, seu del Congrés dels Estats Units (Foto: Reuters)
Imatge del Capitoli, seu del Congrés dels Estats Units (Foto: Reuters)
Washington

La Cambra de Representants dels Estats Units es reunirà diumenge per intentar evitar "l'abisme fiscal"

La Cambra de Representants dels Estats Units ha convocat una reunió diumenge per intentar arribar a un acord que eviti el que es coneix com "l'abisme fiscal". Es tracta d'una pujada d'impostos a causa del venciment d'exempcions aprovades durant el govern de George W. Bush que coincidirà amb l'entrada en vigor de retallades de la despesa pública. Si no s'arribés a un pacte, els Estats Units podrien tornar a la recessió.

RedaccióActualitzat
Aquest diumenge, 30 de desembre, dos dies abans que s'acabi el termini perquè els Estats Units entrin en el temut "abisme fiscal", la Cambra de Representants del Congrés nord-americà es reunirà per intentar arribar a un acord que eviti la pujada generalitzada d'impostos i les retallades de despeses. L'anunci d'aquesta trobada l'ha fet el líder de la majoria republicana a la cambra baixa, Eric Cantor, que ha detallat que les primeres votacions es podrien produir passada la mitjanit, hora de Catalunya.

La gravetat de la situació ha obligat el president dels Estats Units, Barack Obama, a interrompre les seves vacances nadalenques a Hawaii per dirigir les negociacions amb els republicans. El Senat, controlat  pels demòcrates, ha tornat aquest dijous també a la feina. El líder de la majoria demòcrata al Senat, Harry Reid, ha culpat els republicans de la falta d'avenços i els ha instat a presentar un pla que pugui ser aprovat per les dues cambres.

El president de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, s'ha mantingut ferm en el seu argument que és el Senat el que ha de fer el següent moviment en les negociacions fiscals. El principal obstacle de les negociacions són els impostos. Els republicans s'oposen a les pujades de taxes als més rics proposades pel president.

Els mitjans nord-americans es fan ressò dels moviments de les dues formacions. La cadena CNN, citant fonts legislatives ha assegurat que Obama tenia previst enviar aquest dijous una proposta als líders republicans del Senat, però fonts anònimes de la Casa Blanca ho han negat. D'acord amb "The New York Times", Obama vol convidar a una reunió aquest divendres als líders de tots dos partits al Congrés.

Si no hi ha un acord abans de l'1 de gener, les pujades generalitzades d'impostos es produiran a conseqüència del venciment d'exempcions aprovades durant la presidència de George W. Bush. D'altra banda, entraran en vigor fortes retallades de la despesa pública, aprovades pel Congrés l'estiu del 2011 com a mecanisme de pressió per forçar un acord bipartidista sobre el dèficit pressupostari i sobre el deute, que mai va arribar.

Els analistes alerten que aquest abrupte ajustament fiscal podria tornar els Estats Units a la recessió en el moment més inoportú, quan la seva economia encara s'està recuperant amb lentitud de la greu crisi del 2008.
Anar al contingut