Donald Trump (EFE)
Donald Trump (EFE)
Washington

Trump aconsegueix la primera llum verda per enterrar l'Obamacare

La majoria republicana de la Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat el seu projecte de llei, però només amb un vot més dels necessaris

RedaccióActualitzat

La llei que Donald Trump va prometre per posar fi a l'Obamacare ha superat finalment el primer escull. La majoria republicana de la Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat el projecte de llei amb 217 vots a favor, només un més dels necessaris per tirar endavant, i 212 en contra.

No ha estat fàcil. L'aprovació arriba després de setmanes de negociacions i de dos intents fallits al març. La modificació del sistema sanitari ideat per Barack Obama era una de les grans promeses electorals de Trump, però el president dels EUA ha trobat moltes dificultats i ha hagut de canviar el text per obtenir el suport de l'ala més radical seu propi partit, l'antic Tea Party.

I és que l'ara anomenat "Caucus de la Llibertat" considerava que la proposta inicial mantenia massa disposicions de la llei d'Obama i era massa tova.

Aquesta és una primera victòria legislativa per a Trump, però, la seva nova llei sanitària ha de passar ara pel Senat, i aquí Trump té menys probabilitats que tiri endavant.
 



L'Obamacare es va aprovar el 2010 i va permetre que 20 milions de ciutadans dels Estats Units accedissin a una assegurança de salut. Els experts pronostiquen que milions de persones la perdran ara amb la nova proposta de llei sanitària.

Trump torna a Nova York

Després de celebrar durant hores que la seva reforma sanitària ha superat un primer i crucial tràmit legislatiu, el president nord-americà ha marxat cap a Nova York. És la primera vegada que torna a la seva ciutat des que és president. Però la rebuda que els novaiorquesos han fet a Trump no ha estat gaire càlida. A Nova York hi ha una àmplia majoria crítica amb les iniciatives i el tarannà del nou govern.

Durant la visita, que ha durat menys hores del previst, diversos grups de manifestants han volgut expressar la seva disconfirmitat amb, entre altres coses, la reforma sanitària que probablement derogarà el pla de salut impulsat per Barack Obama.

Les manifestacions s'han fet prop del moll de Manhattan on està atracat el portavions "Intrepid" i on Donald Trump s'ha trobat amb el primer ministre d'Australia, Malcolm Turnbull.

En la trobada amb Turnbull, Trump ha desconcertat tothom quan va assegurar que el sistema sanitari australià és molt millor que el nord-americà. Austràlia té una cobertura sanitària pública universal mínima, un sistema similar al que pretenia implementar l'Obamacare.

 

Anar al contingut