Barcelona

La Cambra de Contractistes acusa la Generalitat de no invertir prou en la seguretat de les obres públiques

La Generalitat no inverteix prou diners en mesures de seguretat laboral en les obres que promou, segons la Cambra de Contractistes. Segons apunten, les mesures de seguretat s'enduen només l'1,5% del cost total de les obres que promou la Generalitat, mentre que els experts aconsellen que aquest percentatge sigui almenys d'entre el 2,5 i el 3%. Tot i això, la Cambra apunta que les constructores d'obra pública que treballen al país tenen menys de la meitat d'accidents laborals que el conjunt del sector.

Actualitzat
El president de la Cambra de Contractistes (Ccoc), Rafael Romero, ha explicat que les empreses constructores tenen molt clar que la seguretat a les obres és un factor essencial de la qualitat i per tant de la rendibilitat de l'empresa, per la qual cosa no necessita de cap campanya de sensibilització de l'Administració perquè "ho tenen molt assumit".

El president executiu de la Ccoc ha presentat aquest dimecres el resultat d'una enquesta feta a les 140 empreses constructores que estan inscrites a la Cambra de Contractistes i que en el seu conjunt realitzen el 95% de l'obra pública que es fa a Catalunya, segons ha explicat Rafael Romero.

Una de les primeres conclusions és que les petites empreses, amb una facturació anual per sota dels tres milions d'euros, són les que obtenen els millors resultats en cinc dels deu indicadors estudiats.

Aquests indicadors positius per a les microempreses són la satisfacció del client per l'obra feta; el compliment del preu i el termini pactat; el menor nombre de sinistralitat, i, per últim, la menor incidència d'absentisme laboral.

Sinistralitat

El nombre d'accidents laborals resultant de l'enquesta és de 5.866 per cada 100.000 treballadors, cosa que significa un 54% menys que la taxa de sinistralitat a les empreses del conjunt del sector, on es van produir 12.270 accidents per cada 100.000 treballadors assalariats durant l'any 2006, segons dades del Departament de Treball citades per Rafael Romero.

Aquest bons resultats de la sinistralitat laboral en el sector de les empreses constructores d'obra pública a Catalunya s'obté "malgrat la garreperia" dels pressupostos de les obres públiques en el capítol de seguretat que dedica la Generalitat, que, segons Rafael Romero és de l'1,5% del cost directe de les obres, quan els experts indiquen que "la seguretat laboral té un cost d'entre un 2,5% i el 3% del cost de l'obra".
Anar al contingut