Barcelona

La caiguda de l'euríbor fins al 2,6% abaratirà les hipoteques més de 200 euros al mes

Quarta caiguda consecutiva de l'euríbor, que és el tipus al qual es concedeixen la majoria de les hipoteques a Espanya, que ha situat la seva taxa diària en el 2,294%, la més baixa des del 29 de setembre del 2005. Tot fa preveure, doncs, que aquest mes de gener tancarà al 2,6%, gairebé dos punts per sota que fa un any. Aquesta nova retallada de l'euríbor, que va iniciar el seu imparable descens el 10 d'octubre de l'any passat, repercutirà en les quotes de la hipoteca que els ciutadans han d'abonar a les seves entitats financeres.

Actualitzat
En concret, per a una hipoteca mitjana, que a Catalunya és d'uns 200.000 euros a 30 anys, referenciada a l'euríbor més el 0,50, l'estalvi és de 218 euros al mes. Si la revisió és semestral, la diferència encara és més grossa perquè al juliol l'euríbor encara estava més alt. En aquest cas parlaríem d'un estalvi mensual de 330 euros.

Pel que fa a la mitjana espanyola, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, situen l'import en 132.103 euros, a un termini de 25 anys i amb un diferencial de 0,50 punts sobre l'euríbor, la quota mensual passaria dels 772 euros als 633, fet que suposa un descens mensual d'uns 139 euros en les quotes i una reducció anual de 1.668 euros.

Així, l'Associació Hipotecària Espanyola estima que la caiguda de l'euríbor alleugerirà aquest any més d'un 20% la càrrega financera de les quotes mensuals que afronten les famílies. Tot i això, alguns experts asseguren que els bancs compensaran aquesta pèrdua d'ingressos elevant els diferencials en les noves hipoteques, que fins ara se situaven al voltant del 0,75%.

De fet, el president del Banc Sabadell, que aquest dijous ha presentat uns beneficis un 14% inferiors als de l'any passat, ha alertat que en les hipoteques que es contractin en el futur podrien notar un increment del diferencial que s'ha de pagar al marge de l'euríbor, si és que es pren aquest índex com a referència. Oliu ha parlat, concretament, de l'euríbor més dos punts.

L'euríbor acumula ara més de tres mesos de caigudes consecutives i continua avançant en la seva tendència per situar-se pròxim als tipus oficials d'interès, que actualment es troben al 2%, després de l'última retallada aplicada pel Banc Central Europeu.
Anar al contingut