La Boscana de Bellvís cuina durant tres dies menjar imprès en 3D

La Boscana de Bellvís cuina durant tres dies menjar imprès en 3D

La Boscana de Bellvís cuina durant tres dies menjar imprès en 3D

Pla mig de dos comensals mostrant una pera elaborada amb una impressora 3D de menjar, a la Boscana de Bellvís, el 9 de novembre de 2016. (Horitzontal)

Pla mig de dos comensals mostrant una pera elaborada amb una impressora 3D de menjar, a la Boscana de Bellvís, el 9 de novembre de 2016. (Horitzontal)

ACN Bellvís.-La cuina del futur ha arribat aquest dimecres al restaurant La Boscana de Bellvís, al Pla d'Urgell. Ho ha fet a través de plats elaborats en 3D gràcies als prototips d'unes impressores 3D que s'han encarregat de confeccionar-los a través de dissenys digitals. Aquest projecte pioner liderat per Food Ink, autoproclamat com el primer restaurant d'impressió 3D del món, nascut a Anglaterra, compta amb la participació de dos xefs lleidatans, Mateu Blanch i Joel Castanyé, que són els responsables d'haver reconvertit els plats de la carta de la Boscana a aquest format innovador i pioner. La impressora funciona amb unes ''xeringues'' on s'hi incorpora el menjar triturat fins a aconseguir ''l'estructura adient''. Durant tres dies, els paladars més agosarats en innovacions gastronòmiques podran degustar aquests plats futuristes per un preu de 180 euros.

''If you can make it in Lleida you can make it anywhere'', és el que respon un dels fundadors de Food Ink, Marcio Barradas, quan se li pregunta el motiu pel qual han decidit escollir la Boscana de Bellvís per portar per primera vegada a l'Estat el seu projecte de plats elaborats amb impressores 3D. En aquest sentit, explica que el ''desafiament' que s'han plantejat amb el projecte és demostrar que tot i que les ''les màquines són tecnologia'' i els plats que fan, per tant, la inclouen, aquests contenen ingredients que es menjaven fa 100 anys, sense química, ni colorants, ni adulterants.És aquí on intervé la filosofia del treball de Joel Castanyé i Mateu Blanch amb les seves receptes, ''on demostren els seus orígens''. A més a més, Barradas destaca que han triat Lleida perquè els agrada fer servir alguns productes com els que elabora l'horticultor ecològic de Balaguer, Josep Pàmies, o els vins del celler de Penelles, Tomàs Cusiné.La previsió de Food Ink és fer una gira internacional al llarg del 2017, que està previst que passi per ciutats com Nova York, Singapur o Buenos Aires. En tot aquest tour està previst que els acompanyin els cuiners lleidatans Castanye i Blanch, i serà a l'agost de l'any que ve quan s'establiran definitivament a Dubai, amb un restaurant que també ''imprimiran'' amb algun material com el fang o el ciment. A part d'aquesta seu, Food Ink vol obrir 2 restaurants més físics que seran com una ''cadena de la franquícia''.De la seva banda, el xef de la Boscana, Joel Castanyé, ha explicat que per poder imprimir els plats elaboren puré o crema del menja que l'ha de conformar i aleshores el posen dins unes ''xeringues'' que posteriorment fan de punter de la impressora 3D. Segons Castanyé, aquesta manera de treballar, que no deixa de ser una formula més per fer els acabats dels plats, suposa un ''model inacabable'', de manera que quan aquesta màquina deixi de ser un prototip i comenci a entrar a les cuines professionals ''es veuran coses sorprenents que fins ara, tant precises no s'haurien pogut veure''.Els 10 comensals que aquest dimecres han estrenat aquesta experiència a la Boscana han pogut tastar en un format imprès 3D productes: com llamàntol amb trinxat, ceps per a una pizza amb aire de caviar, una esferificació de mató, foie, patata amb paleta de cabrit o xocolata que ha servit per conformar un paisatge llunar, entre d'altres. Tant demà dijous com divendres es repetirà aquest sopar per a 10 persones en cada ocasió novament a la Boscana.