Madrid

La borsa espanyola sobreviu a una setmana que pintava negra i remunta després de dies de baixades

La borsa espanyola ha superat amb una pujada del 2,11% la depressió que l'afectava des de fa setmanes. El responsable ha estat el mateix que abans n'havia provocat el retocés: el ien. La moneda japonesa ha començat a depreciar-se i ha permès la correcció dels mercats europeus. Aquesta injecció de moral s'ha vist reforçada per l'aclariment de la situació econòmica a Europa i els Estats Units. En tots dos territoris s'han relativitzat els perills de recessió i s'intueixen mesures que afavoriran el creixement.

Actualitzat
La borsa espanyola ha pujat aquesta setmana un 2,11% i ha recuperat els 14.200 punts. Una xifra que no es podia preveure a principis de setmana. Tot apuntava llavors, que continuaria la negra espiral de descensos provocats per la revalorització del ien que perjudicava les places asiàtiques. Una situació que s'estenia per la resta del món. De fet, dilluns el mercat de valors va tornar a caure i va sumar la cinquena sessió consecutiva en negatiu, acumulant un descens total del 7%.

Hi havia, però, lloc per a l’esperança. Amb una baixada tan pronunciada alguns optimistes apuntaven que podria produir-se l’efecte contrari. I així va ser. La divisa nipona ha entrat en un episodi de debilitat després de la seva inesperada fortalesa, que va arribar a situar l'euro a 151 iens i el dòlar, a 115. A partir de dimarts, el ien va començar a depreciar-se i va començar la correcció de les borses. La moneda japonesa ha estat víctima de la repatriació de fons cap al Japó per retornar els diners d'uns crèdits adquirits a baix cost i que s'havien invertit en mercats que ara travessen problemes. Dimarts va ser el primer dia d’un procés alcista que s’ha mantingut durant les quatre sessions següents i que ha acabat amb una ratxa de tres setmanes a la baixa.

Però no només de iens viu la borsa. Al descens de la divisa s’hi han afegit les previsions i les declaracions de les autoritats econòmiques d’Europa i els Estats Units.

A la Unió s’han complert els pronòstics que apuntaven a un augment dels tipus d'interès, del 3,5 al 3,75%, però també s’han anunciat les previsions de creixement econòmic. El futur europeu apunta a l’alça i, amb especial importància, a la contenció de la inflació durant aquest exercici, fet que podria contenir una nova pujada del preu del diner.

Als Estats Units, l'expresident de la Reserva Federal Alan Greenspan ha reduït a un terç les possibilitats de recessió al país i el secretari del Tresor, Henry Paulson, ha limitat els riscos d'insolvència als crèdits concedits al mercat immobiliari. Les dades de conjuntura de la regió destil·len a més la proximitat d'una baixada dels tipus d'interès, motivada pels descensos en el creixement industrial i empresarial. Tot i això l’ocupació es manté forta amb una taxa d'atur del 4,5%, que indica que l'economia nord-americana encara té vigor.

Augments generalitzats a l’Ibex-35

Quant a l'evolució dels valors del principal índex de la borsa espanyola, l'Ibex-35, només dues companyies han patit descensos. Sacyr Vallehermoso ha pujat un 6,59% i ha recuperat part de les pèrdues prèvies, gràcies als rumors de fusió entre Gas Natural i Repsol. Dels grans valors, ha destacat BBVA, que ha guanyat un 3,24%, seguit de Repsol, amb un 2,43, i Telefónica, amb un 2,28. Endesa ha pujat un 0,52%, després que E.ON mantingués viva l’opa. Només Mapfre, amb un descens de l'1,04%, i Aigües de Barcelona, que ha retrocedit un 0,04%, han deixat escapar el carro de la reactivació de la borsa d’aquesta setmana.  

Aquesta setmana, l'Ibex partirà de 14.257,20 punts i els inversors estaran pendents de la publicació de les dades d'inflació en diversos països europeus i en la zona euro. Les vendes minoristes i la confiança dels consumidors dels EUA, el PIB japonès o les expectatives dels inversors alemanys també tindran el seu paper.
Anar al contingut