Madrid

La borsa espanyola registra la pitjor caiguda en més de tres anys i baixa un 5,01%

Els temors d'una aturada econòmica de la Xina i d'altres mercats emergents i el possible efecte contagi en el conjunt de l'economia global ha afectat les borses d'arreu del món

RedaccióActualitzat

L'índex de referència de la borsa espanyola, l'Ibex-35, s'ha enfonsat un 5,01% en la sessió d'aquest dilluns, en la caiguda més gran des de l'agost del 2012. L'Ibex ha tancat la sessió en 9.756 punts, el mínim des del mes de gener, i ja cedeix un 5,08% des de començaments d'any.

Els temors d'una aturada econòmica de la Xina i d'altres mercats emergents i el possible efecte contagi en el conjunt de l'economia global ha afectat les borses d'arreu del món. De fet, dos dels valors del parquet espanyol que més han caigut han estat Arcelor Mittal (amb un descens del 9,3%) i Acerinox (5,6%), a causa de l'exposició que tenen a la Xina.

L'Ibex ha començat la jornada cedint més d'un 3% afectat per la forta caiguda registrada en els mercats asiàtics i el descens del preu del petroli. A mesura que avançava la sessió, el selectiu espanyol ha anat ampliant les seves pèrdues fins a superar el 7% a quarts de quatre de la tarda, després de confirmar la mala obertura de Wall Street.

En el mercat del deute, la prima de risc s'ha col·locat en els 144,7 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys en un 2,036%. Al mercat de divises, l'euro s'intercanvia a 1,1614 dòlars.

"Dilluns negre" pel temor a la Xina

Els auguris pessimistes sobre l'economia xinesa han passat factura a les principals places europees, que no han aconseguit mantenir el tipus a la sessió d'aquest dilluns. El "dilluns negre" a les borses asiàtiques ha acabat afectant, de retruc, la resta de parquets mundials.

Els mercats europeus han obert en vermell i han allargat la tendència negativa de divendres, que s'ha agreujat a mitja sessió. París ha perdut un 5,38%, Frankfurt un 4,6% i Londres un 4,29%.

No ha ajudat gaire a la situació que Wall Street hagi obert amb números vermells. L'índex Dow Jones registra pèrdues contínues, que han arribat fins al 6%, i el tecnològic Nasdaq baixa prop del 8%. Això ha fet incrementar les caigudes a les borses europees.

Tot plegat és conseqüència de les fortes caigudes que han experimentat els mercats asiàtics aquest dilluns. La borsa xinesa s'ha desplomat un 8%; Taiwan, un 7%, i Hong Kong i el Japó han perdut un 4%.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut