Madrid

La borsa espanyola es dispara i puja un 5,4 % impulsada per Portugal

Les borses han reaccionat en positiu als signes de recuperació de confiança ahir de Grècia i avui de Portugal: tots dos països han aconseguit col·locar el seu deute als mercats. Demà dijous serà el torn d'Espanya, que farà la primera emissió de bons del 2011 per finançar-se. De moment, totes les borses europees han tancat en verd encapçalades per l'espanyola, que ha guanyat gairebé un 5,5%. És la millor sessió de l'Ibex des del maig. El selectiu espanyol es queda als 10.100 punts.

Actualitzat
La banca ha estat la principal impulsora d'aquesta pujada. L'avanç més important ha estat per al BBVA (+9,89%), per davant de Bankinter (+9,84%), Banco Santander (+9,56%), Banc Sabadell (+9,06%), Banesto (+7,14%) i Banc Popular (+6,93%). Al costat d'aquests valors, entre les pujades més grans també s'han situat Telecinco (+6,72%), Iberdrola (+5,77%), Repsol YPF (+5,01%) i Telefónica (+3,76%).

A Europa, Lisboa ha avançat un 2,59%, per davant de París (+2,15%), Frankfurt (+1,83%) i Londres (+0,61%). Els repunts registrats en les dues últimes jornades han calmat l'ànim dels mercats, que dijous acollirà la reunió del Banc Central Europeu (BCE) sobre els tipus d'interès i l'emissió del Tresor espanyol.

Al mercat de divises, l'euro recupera lleugerament posicions respecte al dòlar i al tancament de la sessió borsària el canvi entre les dues monedes va quedar fixat en 1,3068 unitats.


Portugal ha estat la clau

Portugal es despertava avui amb la sensació de viure un dia decisiu, pendent dels resultats del mercat del deute públic. L'Estat sortia a demanar 1.250 milions als inversors estrangers, amb l'esperança de no haver-ne de pagar un preu gaire alt. I ho ha aconseguit. Portugal ha adjudicat 1.249 milions de deute a un interès inferior al 7%, un llindar crític que havia superat en l'últim contacte amb els mercats financers.

L'emissió ha tingut lloc l'endemà que Grècia va col·locar 1.950 milions d'euros de deute amb interessos més baixos dels que s'esperaven. Tots dos fets donen aire a Espanya, la vigília que també tregui a subhasta deute públic.

Un altre motiu per a l'optimisme ha estat la dada de creixement econòmic d'Alemanya. El 2010, el PIB alemany ha crescut un 3,6%, l'increment més gran des de la reunificació, el 1991.

A més, José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar dimarts que reformes com la de les pensions o la negociació col·lectiva s'aprovaran amb consens o sense, amb l'argument que la pitjor situació seria no fer-les.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut