L'Havana

La bloguera cubana crítica amb el règim castrista que va ser apallissada diu que continuarà escrivint

Yoani Sánchez, la reconeguda bloguera cubana guanyadora del Premi Ortega i Gasset de Periodisme, ha assegurat que res no la farà callar i continuarà escrivint al seu blog crític amb el règim de Castro. La bloguera va denunciar la setmana passada que la policia del seu país l'havia detingut il·legalment quan anava a una manifestació i l'havia apallissat. Després de denunciar els fets, Yoani Sánchez ha rebut nombroses mostres de suport tant del seu país, com de des de fora, com per exemple des d'Espanya. El govern cubà, per la seva banda, s'ha negat a parlar.

Actualitzat
Si l'agressió era un intent perquè parés d'escriure al seu blog crític amb el règim cubà, "ha fracassat". Així de contundent s'ha pronunciat Yoani Sánchez, qui ha assegurat que res no la farà callar i que, malgrat la por i les lesions, continuarà escrivint per denunciar les injustícies a Cuba. En aquest sentit, ha afegit: "L'esperit bloguer continua intacte. De petita sempre vaig ser de les persones que amb por anava exactament cap a l'origen del que em produïa més por." I és que "volia perdre aquesta sensació".

Al seu blog Generació Y, Yoani Sánchez va explicar que va viure "25 minuts de terror" quan agents de la policia cubana la van fer entrar en un vehicle juntament amb dos amics, també bloguers - Orlando Luis Pardo i Claudia Cadelo- mentre es dirigia a una manifestació contra la violència. "Per un moment pensava que no sortiria mai d'aquell cotxe. Un home tenia el genoll sobre el meu pit mentre un altre em pegava als ronyons i l'altre em clavava cops a la cara", explica la bloguera. Volien que deixés d'escriure articles crítics amb el règim, ja que, segons relata, li van dir textualment "Fins aquí has arribat" i "ja s'han acabat les ximpleries".

La bloguera ha rebut nombroses mostres de suport perquè continuï alçant la veu en contra del règim cubà. Aquestes mostres les ha rebut tant en el si del seu país, com des de fora. Algunes d'elles d'Espanya, Alemanya o els Estats Units. L'ONG Human Right Watch també ha condemnat l'agressió, mentre que el règim cubà s'ha negat a parlar-ne.

Una denúncia reconeguda arreu

Yoani Sánchez ha rebut diversos premis internacionals en reconeixement a la seva tasca, entre els quals l'Ortega i Gasset de Periodisme. Tot i això, no n'ha pogut recollir cap, ja que les autoritats castristes li han impedit que abandoni l'illa. Cada post del seu blog, que s'ha traduït en deu idiomes, rep una gran quantitat de comentaris. El de la pallissa, per exemple, tenia 2.000 comentaris, i aquest dimecres ja en tenia 3.800.


Declaracions de Yoani Sánchez a una ràdio cubana



Anar al contingut