Estocolm

La bielorussa Svetlana Aleksiévitx guanya el Premi Nobel de Literatura

L'acadèmia sueca ha valorat la seva variada obra, que reflecteix el sofriment i el valor de la nostra època

RedaccióActualitzat

El Premi Nobel de Literatura se l'ha emportat la bielorussa Svetlana Aleksiévitx, que durant la seva trajectòria ha combinat la literatura amb el periodisme. S'interpreta com un reconeixement dels Premis Nobel al reportatge periodístic, pendent des que va ser candidat el periodista i escriptor polonès Ryszard Kapuscinski. L'Acadèmia Sueca ha valorat el seu llenguatge descriptiu del sofriment i el valor.

Svetlana Aleksiévitx ha escrit novel·les en què explica la situació del seu país des de la Segona Guerra Mundial fins a l'actualitat. L'únic llibre que se n'ha traduït al castellà és "Voces de Chernóbil", el 1997, que va rebre el Premi Cercle de Crítics dels Estats Units al millor llibre generalista de no ficció, i el Premi de la Pau dels llibreters alemanys. El llibre recull informació recopilada durant anys després d'haver entrevistat més de 500 persones que van ser testimonis del desastre de Txernòbil. S'hi expliquen les vides diàries dels ciutadans afectats, tan físicament com psicològicament.

Aviat sortirà la primera obra traduïda al català de l'escriptora bielorussa: "Temps de segona mà. La fi de l'home roig", publicada per Raig Verd. El llibre, que apareixerà d'aquí dues setmanes, parla de la població de l'antiga Unió Soviètica. "L'home soviètic encara és viu", ha escrit, perquè malgrat que a partir de la desmembració de la URSS van néixer nous estats, els seus habitants són fills del socialisme i, per tant, són "veïns de memòria."

El reportatge periodístic és la seva passió

Aleksiévitx va néixer fa 67 anys a la població d'Ivano-Frankivsk, a l'oest d'Ucraïna, però la seva família va emigrar a la veïna Bielorússia. Va treballar com a professora d'història i de llengua alemanya, tot i que aviat va optar per dedicar-se a la seva passió, el reportatge i, de fet, el 1972 es va llicenciar a la Facultat de Periodisme de Minsk i va exercir com a redactora en diferents diaris del seu país. L'han comparat sovint amb Aleksandr Soljenitsin, escriptor i historiador rus, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1970, i també amb Ryszard Kapuscinski. Svetlana Aleksiévitx és autora de tres peces teatrals i una vintena de guions de cinema, i prepara en aquests moments una nova novel·la, aquesta vegada dedicada a l'amor.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut