Part de l'exposició 'S'ha escrit un crim' instal·lada a la biblioteca de les Borges Blanques. Imatge del 25 de setembre del 2018…
Part de l'exposició 'S'ha escrit un crim' instal·lada a la biblioteca de les Borges Blanques. Imatge del 25 de setembre del 2018. (Horitzontal)

La biblioteca de les Borges Blanques prepara diferents activitats aquesta tardor per commemorar el seu centenari

ACN Les Borges Blanques.-La Biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges Blanques prepara més d'una desena d'activitats i tallers aquesta tardor per commemorar el centenari de la seva creació. Els actes, que van iniciar-se el 17 de setembre amb una xerrada sobre la poesia completa de Blai Bonet, finalitzaran l'1 de desembre amb un acte institucional. Es tracta de la celebració dels 100 anys de la biblioteca que la Mancomunitat de Catalunya va projectar a la capital de les Garrigues i que va esdevenir el primer equipament d'aquestes característiques de la demarcació de Lleida i el quart de Catalunya, després de les biblioteques de Valls, Sallent i Olot. Tot i que l'edifici original va ser bombardejat el 1938 i enderrocat durant el franquisme, la biblioteca va renàixer en una ala del palauet del Marquès d'Olivart i es va continuar el llegat amb l'actual biblioteca municipal.

La biblioteca de les Borges Blanques organitza diferents activitats en les pròximes setmanes per commemorar el seu centenari. La primera va ser una ponència sobre la poesia completa de Blai Bonet, que es va dur a terme el 17 de setembre. Aquest dimarts, l'escriptor i professor de l'Institut Josep Vallverdú de la població, Ramon Usall, oferirà una xerrada sota el títol 'Manuel de Pedrolo. Radicalment, la llibertat' per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor. Durant les properes setmanes la biblioteca borgenca acollirà trobades amb diferents periodistes i escriptors com ara Xavier Bosch, que parlarà d''Eufòria' el 25 d'octubre; Genís Sinca, que ho farà sobre 'Pompeu Fabra, el miracle de la ce trencada' el 13 de novembre; l'escriptora Care Santos que conversarà el 22 de novembre al voltant de la Mancomunitat i de la seva novel·la 'Habitacions tancades', i l'historiador local Marc Macià oferirà una xerrarà el 29 de novembre amb el títol 'La Biblioteca Popular de les Borges: cultura i activisme polític (1918-1939)'. El 23 de novembre la cantant Celeste Alías posarà veu i música als poemes de Montserrat Abelló amb l'acompanyament de Santi Careta a la guitarra.D'altra banda, sota el lema 'Projecte motxilles petits lectors', els divendres 5 d'octubre i 30 de novembre la biblioteca ha programat diversos tallers que compten amb el suport de les llars d'infants de la població per tal d'incentivar la lectura i la literatura entre els més petits. Paral·lelament, fins el 5 d'octubre prop de 500 alumnes faran de detectius i visitaran l'exposició 'S'ha escrit un crim' cedida per la Central de biblioteques de Lleida, en què hauran d'esbrinar què va passar a les Borges fa més de 75 anys i per què va desaparèixer la biblioteca de la Mancomunitat. La commemoració del centenari clourà l'1 de desembre amb l'acte centrat que constarà d'un espectacle teatralitzat a càrrec de la companyia Cassigalls en què també prendran part l'Orfeó Terrall i l'Escola de Música.

Anar al contingut