Barcelona

La batalla per Barcelona

Aquesta setmana comença la campanya electoral per a les eleccions municipals del 22 de maig. Dijous a la mitjanit es farà el tret de sortida cap a uns comicis que, a Catalunya, han de renovar 947 alcaldes i 9.116 regidors. A Barcelona, les enquestes fa temps que parlen de canvi. Hereu hi arriba enfortit per haver superat les primàries i Trias, reforçat per la majoria de pronòstics.

Actualitzat
Quan Jordi Hereu va ser elegit alcalde, ara fa quatre anys, no s'imaginava un mandat tan accidentat. A les dificultats de governar amb minoria s'hi han sumat ensopegades sonades com la consulta sobre la Diagonal. I ara, després de 32 anys governant la ciutat, el PSC afronta el difícil repte de mantenir-hi l'alcaldia.

Hereu arriba envalentit a la cita després d'haver superat una autèntica cursa d'obstacles: enquestes adverses, pressions de l'aparell del seu partit perquè tirés la tovallola i unes eleccions primàries davant de Montserrat Tura. Convençut que hi ha partit per jugar, Hereu intenta capitalitzar el descontentament per les retallades del govern d'Artur Mas.

Els plans d'ajustos de la Generalitat han coincidit amb la recta final de la cursa a l'alcaldia, però Convergència i Unió està convençuda que no li passaran factura. Xavier Trias apareix al davant en tots els pronòstics. Espera beneficiar-se del desgast de tres dècades d'alcaldes socialistes i proclama la necessitat d'un canvi.

Amb una majoria absoluta més que improbable, la clau de l'alcaldia pot quedar en mans de tercers. Un paper determinant que s'atribueix, especialment, el Partit Popular d'Alberto Fernández Díaz, que se sent més decisiu que mai.

El cap de cartell d'Iniciativa, Ricard Gomà, que substitueix Imma Mayol, s'ha desmarcat del PSC en qüestions rellevants, com la candidatura olímpica o la requalificació del Miniestadi, i s'esforça a marcar un perfil propi.

I el candidat d'Esquerra, Jordi Portabella, que en les últimes eleccions va optar per no reeditar el tripartit municipal, ha apostat fort amb el fitxatge de Joan Laporta com a número dos de la candidatura independentista Unitat per Barcelona.

La campanya electoral comença aquesta setmana, però la batalla ja fa mesos que es disputa, més oberta i polaritzada que mai.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut