La borsa de Madrid (EFE)
La borsa de Madrid (EFE)
Madrid

La banca remunta a la borsa després que el Suprem freni la sentència de les hipoteques

Les accions dels bancs espanyols s'han mogut seguint el ritme que els marcava la sentència del Suprem

RedaccióActualitzat

Caigudes de fins a un 6% en un sol dia. És el que van experimentar les accions d'alguns grans bancs aquest dijous, quan el Tribunal Suprem afirmava que l'impost d'actes jurídics documentats de les hipoteques l'havien de pagar els bancs. Aquest divendres, han fet el camí invers.

El vertigen de la banca s'ha començat a resoldre quan el Suprem ha emès una nota d'alleujament: la sentència s'ha d'estudiar. A partir d'aquest moment, a mig matí de divendres, les accions de la banca han començat a pujar com l'escuma.

Cap a la tarda, la sensació d'eufòria s'ha moderat i els guanys han estat al voltant de l'1% com a màxim. Les accions no han recuperat el terreny perdut ahir, però ha parat l'hemorràgia.

 

Notícia relacionada: Incertesa sobre l'impost de les hipoteques: les opcions per recuperar els diners

 

Qui més se n'ha beneficiat són els accionistes de CaixaBank, amb un augment d'un 1,1% després de la pèrdua del 4,5% aquest dijous. El Santander, que és el banc que menys va caure ahir (un 2%), ha guanyat un 0,10%. L'únic que es manté en números negatius és el Sabadell, que dijous perdia un 6,7% i avui, un mínim 0,04%.

Bankinter, BBVA i Bankia han tingut augments d'entre el 0,8 i l'1,1%, després de perdre ahir entre un 2,7 i un 6,2% del valors de les accions.

La decisió del Suprem

El Tribunal Suprem estudiarà si fa marxa enrere amb la sentència de les hipoteques, favorable als clients. Vol aclarir l'abast de la sentència per la seva repercussió social i econòmica.

El president de la sala tercera contenciosa administrativa del Suprem ha emès una nota en què diu que, a causa de la repercussió econòmica i social de la sentència, han acordat que de moment deixa sense efecte els recursos que es presentin sobre aquesta qüestió i també hauran de decidir en ple si el gir de jurisprudència ha de ser confirmat.

La decisió no revoca la sentència de dijous. En la sentència, únicament aplicable als actes jurídics documentats vinculats a una hipoteca, no a la compravenda, els magistrats atribuïen el pagament del gravamen als bancs i no al client, ja que són els prestataris a qui interessa aquesta operació.

De moment, què implica?

Per una banda, es deixa sense efecte tots els assenyalaments sobre recursos de cassació relatius a totes aquestes qüestions que es van acordar en la sentència. I per l'altra, que aquest tema el resoldrà la sala tercera formada per una trentena de magistrats. Aquesta nota informativa ha estat qualificada d'insòlita.

A efectes pràctics, aquest anunci ve a paralitzar tot el que es va acordar a la sentència. L'Associació d'Usuaris de Banca ja ha anunciat accions per demà dissabte.

ARXIVAT A:
HipotequesHabitatge
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut