L'agenda del judici: l'hora dels vídeos que no s'han pogut veure fins ara

El judici del procés arriba a la fase documental a dues setmanes del final previst pel Tribunal Suprem

RedaccióActualitzat

El judici del procés arriba a la recta final. Després de setmanes de testimonis i més testimonis, la causa encara les tres últimes setmanes i dona pas a la fase documental. Aquesta setmana es podran veure els vídeos que el Tribunal Suprem ha ajornat durant les declaracions dels testimonis.

S'han habilitat tres dies --de dilluns a dimecres--, que es podrien ampliar a dijous si la prova documental s'allarga.

Els primers a presentar els vídeos seran les acusacions, amb un centenar de documents --gràfics i textos-- centrats en el 20 de setembre i en els escorcolls de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional els dies anterior a l'1 d'octubre. En les imatges s'han de veure les agressions i les "mirades d'odi" que els testimonis policials van denunciar durant dies davant del Tribunal.

Els documents de les acusacions també inclouen declaracions i entrevistes dels acusats, resolucions del Tribunal Constitucional, correus electrònics de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, transcripcions d'escoltes telefòniques i informes d'Hisenda.

Caldrà veure com funciona la presentació dels documents i amb quina agilitat actua el Tribunal Suprem. Només l'escrit de documents de l'Advocacia de l'Estat té 92 pàgines. El de la fiscalia en té una cinquantena.

Però les parts no demanen l'exhibició de tots els documents que han presentat. Pel que fa a les defenses, la de Jordi Turull ha presentat un escrit de 22 pàgines, amb 130 vídeos de la violència policial de l'1-O. L'equip de Jordi Cuixart demana l'exhibició d'uns 90 vídeos més.

L'altre dubte és com es farà la prova documental. Les defenses han explicat que els han comunicat que només podran fer una breu introducció als vídeos i que no podran fer cap comentari sobre les imatges.

Interactiu relacionat: La memòria audiovisual de l'1 d'octubre


En el judici només es van poder veure vídeos durant les primeres setmanes. L'expresident espanyol Mariano Rajoy, per exemple, va veure un vídeo de les càrregues policials a Sant Carles de la Ràpita que li va posar l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig. Després d'aquella setmana, els vídeos es van acabar.

Al llarg del judici, davant dels intents de les defenses que el tribunal admeti el visionat de vídeos per contrastar la credibilitat dels testimonis, Marchena s'ha mantingut inflexible.

Una de les enganxades més punyents la va tenir amb l'advocat Àlex Solà, de la defensa de Cuixart, quan li va retreure que insistís en la petició de poder exhibir un vídeo.

Una altra enganxada va ser quan Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, va etzibar "és que ho estic veient" a un agent de la Guàrdia Civil que negava que la policia hagués tirat ningú a terra, contràriament al que es veia en el vídeo de les defenses. El jutge Marchena va censurar l'advocat i li va acabar preguntant si volia fer ell de testimoni.

 

Dues setmanes per al final del judici

Un cop s'acabi aquesta fase arribarà la part dels informes. Les acusacions podran ratificar o canviar els delictes atribuïts als acusats, i les defenses també hauran de presentar els seus informes de conclusions. Abans el judici no quedi vist per a sentència vindrà l'anomenat últim torn de paraula, que permet tornar a donar veu als acusats.

El Tribunal Suprem ha fixat l'11 de juny com la data en què s'ha d'acabar el judici.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut